– President Putin og Russlands ledere bør tenke alvorlig over behovet for en radikalt endret holdning til resten av verden og heller gå over til samarbeid, sa utenrikssjef Federica Mogherini til pressen på vei inn til EU-toppmøte i Brussel torsdag ettermiddag.

Men Russlands store økonomiske utfordringer er ikke gode nyheter for noen, understreket Mogherini. Verken for Russland, Ukraina, Europa eller resten av verden.

– Verden har aldri vært så farlig og ustabil som nå. Det vil bare være gode nyheter om vi klarte å bygge et konstruktivt forhold så vi kan håndtere noen av disse krisene, selvsagt med Ukraina som start, mener hun.

Anklager

Noen timer før toppmøtet i Brussel anklaget Russlands president Vladimir Putin Vesten for å prøve å temme den russiske bjørnen og behandle resten av verden som «tjenere som må jages inn i et hjørne»

– Uansett hva Russland gjør, møter vi alltid kritikk og motstand, sa han.

– Det er ikke så overraskende. Han trenger noen å skylde på, svarer Litauens president Dalia Grybauskaite om en russisk økonomi som er i store problemer.

Sanksjoner

EU gjør det samtidig klart at Unionen utvider forbudet mot investeringer på Krim-halvøya.

EU anerkjenner ikke Russlands annektering av Krim og har jobbet lenge med å utvide straffetiltakene på halvøya. De 28 medlemslandene er enige om at EU-borgere og -selskaper ikke skal kunne investere på Krim og legger også flere begrensninger på handelen. Innstrammingen gjelder fra 20. desember.

– Vi gjør de nåværende sanksjonene mot Krim mer effektive, sier EU-president Donald Tusk.

Uunngåelig

Unionen har også en rekke tiltak på plass både mot russisk økonomi og personer og etterlyser konkret, forsonende handling fra Moskva.

– Målet med handlingene våre er og forblir et suverent og territorielt intakt Ukraina som kan bestemme sin egen skjebne. Til vi når det målet, er sanksjoner uunngåelige, sier Tysklands statsminister Angela Merkel ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les mer:
- Her er det mye som er på gang
Dette avgjør om den norske nedturen blir kort- eller langvarig
- Firmaer må være på vakt nå før jul (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.