Puster du raskt, passer ikke bagasjen med stilen din forøvrig, eller har du endret reiseruten kort tid før turen? Da kan du bli stoppet i tollen, ifølge CIAs hemmelige reiseguide - som er lekket av Wikileaks.

Varslernettstedet Wikileaks nyeste lekkasje er et internt CIA-dokument som gir en detaljert oversikt over hva som får grensekontroll og tollere i ulike land til å stanse reisende og ta dem til side.

Den interne CIA-guiden viser agentene hvordan de skal kle seg og oppføre seg for å unngå mistenksomhet ved grenseoverganger på flyplasser, når de detar i hemmelige operasjoner og reiser falsk med falsk identitet. Søndag kveld ble det 14 sider lange dokumentet “Surviving secondary" fra 2011 lekket av Wikileaks.

En rekke internasjonale flyplasser bruker både overvåkningskameraer og undercover politifolk for å scanne nervøs adferd hos de reisende. Skjelving, rask pust uten noen åpenbar grunn, kaldsvetting og manglende øyekontakt blir sett på som røde flagg, ifølge guiden.

Peker ut triggerne

Motstridende informasjon, feilinformasjon og underlige forklaringer av reiseårsaken kan trigge ekstra kontroll. Men også landet man reiser fra, oppførsel og klær kan påvirke grensepolitiets vurderinger, mener CIA.

Det overordnede rådet i guiden er: "Behold dekkidentiteten din, uansett hva som skjer".

Grensepoliti på internasjonale flyplasser gjør ofte en rask evaluering for å identifisere hvem som ikke skal slippes inn. Den sekundære undersøkelsen kan innebære lange utspørringer, invaderende gjennomsøk av eiendeler, kryssundersøkelser av databaser og innsamling av biometriske data, ifølge CIA.

Sjekker reisende undercover

Hvis den reisende har bekreftede bånd til myndigheter eller militære, får han eller hun umiddelbart en høyere profil i grensekontrollen. Uvanlige reiseruter, endringer av turen under 24 timer før reisen, stempler fra land som "sponser terrorisme", en løgneraktig utstråling, for mye bagasje eller bagasje som ikke er i stil med den reisendes stil forøvrig - og kamerakvalitet som ikke matcher den reisende, er alle røde flagg, ifølge guiden.

Blir man først stoppet og tatt til side for sekundærundersøkelse, gjelder det å unngå følgende adferd, ifølge CIAs guide: Lange pauser mellom spørsmål og svar, nølelyder, svelging, leppebiting, dyp pusting, retting av klærne og setninger som starter med "vanligvis", "ofte", "kanskje", "nesten" eller "for å være ærlig", "faktum er at" og "jeg sverger”.

Ulik praksis

Her er noen eksempler på land og hva slags infromasjon CIA anser som viktig å beherske for sine agenter, ifølge guiden som er lekket av Wikileaks:

- Følgende land ber om å få tilsendt informasjon om den reisende på forhånd, ifølge CIA-guiden:Australia, Kanada, Kina, Costa Rica, Kuba, India, Japan, Mexico, Sør-Korea, Sør-Afrika, Spania, Emiratene, Jemen, Storbritannia og USA.

- Chile: Sikkerhetstjenester som mangler tilgang på passasjerdatabaser og ikke får informasjonen i forkant, som for eksempel Chile, kan finne på å gjøre det på ad hoc-basis for å finne interessante personer å undersøke nærmere.

- Japan: I Japan er man ekstra mistenkskom mot vestlige som reiser alene, fordi de kan være narkokurerer.

- Danmark: Strenge personvernbestemmelser i Danmark gjør at sikkerhetstjenesten PET ikke får rutinemessig tilgang til informasjon om de reisende, men dersom en av PETs fire samarbeidsvillige flyplasskontakter er på jobb, kan PET uoffisielt be om slik informasjon basert på konkrete navn, ifølge guiden.

- Nederland: I Nederland er instruksen at hver undersøkelse skal ta maksimum ti sekunder.

- USA: I USA blir cirka hver 30. reisende tatt til side for sekundærundersøkelse, ifølge CIA.

- EU: I EU-land er normen at passontrollen ikke skal ta mer enn 20 sekunder for hver reisende. 

- Østerrike og Singapore holder lister over mistenkte russiske etterretningsfolk.

- Colombia fører lister over mistenkte iranske og venezuelanske spioner.

- Iran: Bilder av demonstranter i det elektroniske utstyret fører til sekundærundersøkelse.

- Bahrein: Uvanlig elektronisk utstyr fører automatisk til at man blir undersøkt for andre gang.

 

Les også på DN.no:

Sterkest i verden

Så mye billigere kan boliglånet bli

Se hvem og hva som skaper de enorme svingningene i den norske kronen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.