– 2015 blir et viktig år for klimaet. Mot slutten av året møtes verdens ledere i Paris. Målet er å enes om en ny klimaavtale. Norge er pådriver for en avtale som bidrar til å begrense global oppvarming. Avtalen som ble inngått på klimamøtet før jul var et lite skritt i riktig retning. Hvis vi lykkes i Paris, kan det bli den viktigste internasjonale avtalen i vår tid, sa statsministeren i talen.

Ap åpner døra

Ap-leder Jonas Gahr Støre var raskt ute med en invitt til regjeringen.

– Utslippene må ned, og Norge må være en pådriver. Min nyttårshilsen til statsministeren er at Arbeiderpartiets dør står åpen for et bredt klimaforlik her hjemme, sier Støre til NTB.

– Jeg mener det vil styrke Norges stemme om regjeringen har en offensiv nasjonal avtale i ryggen, legger han til.

SV: Mye prat

SV-leder Audun Lysbakken gir Erna Solberg honnør for å ha nevnt klimaspørsmålet i nyttårstalen, noe hun ikke gjorde for ett år siden. Samtidig mener han at Solberg snakker mye bedre enn hun handler.

– Jeg synes hun snakker bra om hvor problematisk det er at Norge er avhengig av olje og om behovet for å satse på jernbane og kollektivtrafikk, mens vinnerne med regjeringens politikk i året som har gått, har vært olje, og ikke nye næringer og jernbane, slår Lysbakken fast overfor NTB.

Venstre vil ha konkrete tiltak

Også støttepartiet Venstre lar seg begeistre av at statsministeren trakk fram klima, men understreker betydningen av konkrete tiltak for å få ned utslippene.

– Statsministeren pekte på viktigheten av omstilling og ikke minst grønn omstilling. Statsbudsjettet for 2015 var en god start, men det er viktig at vi følger opp med konkrete tiltak for å få ned klimautslippene hjemme og ute og konkrete tiltak for innovasjon og grønn omstilling, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

– Spenner forventningsbuen

Det første statsminister Solberg må gjøre, er å stoppe forslaget om utlysning av 63 områder for oljeboring i Barentshavet, mener leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

– Norge må redusere sin oljevirksomhet. Da vil utslippene gå ned slik statsministeren lovte at de skulle gjøre i nyttårstalen, sier Haltbrekken.

– Erna Solberg spenner forventningsbuen og gir håp om en skikkelig innsats i kampen mot klimaendringene, understreker han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Solberg vil at flere skal gjøre en forskjell