Da en av danskenes største finansskandaler inntraff den første uken i november i fjor, gikk det kun kort tid før skipsdrivstoffselskapet Bergen Bunkers ble slått konkurs.

Danske OW Bunker kollapset etter milliardtap og mistanker om svindel og manglende risikostyring (se faktaboks til venstre).

Bergens Bunkers var et datterdatterselskap av OW Bunker, og drev med kjøp og salg av skipsdrivstoff i tillegg til å fungere som megler av skipsdrivstoff.

Selv om driften var sunn og Bergen Bunkers tjente 92 millioner kroner de siste fem årene, var det ingen vei utenom skifteretten.

Nå har bostyrer Arne Laastad mottatt krav mot konkursboet til Bergen Bunkers på vel 4,6 milliarder kroner. Bostyrer Laastad avviser mesteparten av kravet, 4,4 milliarder som er meldt inn fra et bankkonsortium bestående av 13 banker, deriblant Danske Bank, Nordea, sveitsiske UBS og franske Société Générale.

- Et tankekors

 - Kravet fra bankkonsortiet på et påstått kausjonsansvar for OW Bunker-konsernets låneopptak, men det er ikke spor etter dette påståtte kausjonsansvaret i Bergens Bunkers regnskap for 2013. Bergens Bunkers har handlet på kreditt og solgt videre på kreditt, slik at hele virksomheten bygger på at man har tillit i markedet. Da er det et tankekors at et slikt kausjonsansvar ikke er opplyst om i regnskapet, kommenterer bostyrer Laastad til DN.no.

 

Wiersholm-partner Kaare P. Sverdrup representerer de 13 bankene.

- Dette burde nok vært noteført som en betinget forpliktelse. Uansett påvirker ikke dette garantien, sier Sverdrup om kausjonsansvaret på 4,4 milliarder.

Bostyrer Arne Laastad i Bergen Bunkers’ konkursbo hevder uansett at bankkonsortiet ikke har pantesikret kravet sitt.

- Boet bestrider bankenes pant i fordringsmassen, men har ikke grunngitt sitt standpunkt. Bankene fastholder at pant er etablert, sier Wiersholm-partner Kaare P. Sverdrup.

Frontline vil ha voldgift

Konkursboet etter Bergen Bunkers har utestående fakturakrav på 365 millioner kroner som det jobbes med å drive inn, og har i tillegg fått overført 14,4 millioner i moms fra Skatt vest.

- Jeg tror vesentlige beløp kan bli innbetalt til konkursboet, men dette jobber vi med nå og jeg vil ikke forskuttere noen sum, opplyser bostyrer Arne Laastad.

Han forteller at noen debitorer har opplevd direkte pågang fra leverandører med krav om innbetaling av midler som tilhører konkursboet, og varsler at boet vil vurdere mulighetene for tvangsinndrivelse og å sikre kravene sine ved arrest.

Ifølge den midlertidige boinnberetningen har det John Fredriksen-kontrollerte  tankrederiet Frontline varslet at selskapet ønsker voldgiftsdom på at de kan gjøre opp et krav på vel 6,6 millioner kroner utenom å gå veien om konkursboet til Bergen Bunkers.

- Det er flere voldgiftssaker på gang, blant annet har Frontline stevnet boet i en voldgiftssak som vi bestrider grunnlaget for, sier bostyrer Laastad.

Administrerende direktør i Frontline Management Robert Hvide Macleod ønsker ikke å kommentere tvisten.

Les også:
- Jeg tok feil. Ikke bare feil, men komplett feil
Nekter straffskyld for millionbedrageri
- Det er jo timillioner-spørsmålet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.