Olje-vind-prosjektet er et av eksemplene DNV GL drar frem når selskapet tirsdag arrangerer strategiseminar og lanserer en mulighetsrapport i Zürich.

-Offshore vindmøller kan brukes til å forsyne oljeplattformer med kraft. Mye av kraftbehovet på oljeplattformer er knyttet til vanninjeksjon. Oljeproduksjonen påvirkes ikke nevneverdig av en ujevn vanninjeksjon, derfor går det helt fint å bruke vindkraft, selv uten energilagring, sier Johan Sandberg.

Han leder prosjektet i DNV GL, og DN treffer ham og en delegasjon av DNV GL-topper på flyet til Zürich. Selskapets valg av tid og sted for lanseringen er ikke tilfeldig. Onsdag begynner nemlig World Economic Forum i Davos, og DNV GL ønsker å påvirke bærekraft-diskusjonene.

Tradisjonelt har oljeplattformer blitt drevet av gasskraft, som medfører tildels store CO2-utslipp til havs.

Storindustri allerede

Selskapet er opptatt av at vindmøller til havs ikke er en luftig fremtidsdrøm.

-Offshore vind-industrien er mye større enn folk tror. Globalt ble det investert for 19,4 milliarder dollar i offshore vind i 2014, nesten alt i Nordsjøen. Det tilsvarer ca 70 prosent av investeringene i norsk oljesektor i fjor, sier Sandberg.

Særlig britene har vært ivrige i å bygge ut vindmøller på grunt vann. Til nå har det dreid seg om havbunnsstående vindmøller, men det finnes nå flere prototyper av flytende vindmøller i drift. En av dem er Statoils Hywind-mølle utenfor Karmøy. Den møllen er likevel liten i forhold til fremtidens møller. Effekten per mølle kan bli firedoblet. Møllene blir virkelig gigantiske.

-Vi tror at nye turbiner i 2020 vil være på 10MW og ha en rotordiameter på 210 meter, sier Sandberg.

Han er opptatt av at dette er et forretningsdrevet initiativ. Han ønsker å vise at det kan være lønnsomt å drive plattformer med vindkraft også uten subsidier.

Industrien er med

- Vi skal nå starte et industrielt samarbeidsprosjekt, og har forhandlet med et antall oljeselskaper og leverantørsindustri som ønsker å være med. Målet med prosjektet er å redusere risikoen så mye at industrielle aktører tør å ta det videre og bygge prototyper, sier Sandberg.

Han vil likevel ikke gå ut med navn på samarbeidspartnerne ennå. Han mener det er nok av felt som kan være kandidater for testing av teknologien.

-Vindkraft egner seg spesielt bra til plattformer i halefasen når behovet for vanninjeksjon går opp. Det gjelder mange felt på britisk sokkel, men vi har også identifisert flere norske kandidater, sier han.

I Norge har det allerede vært nok av kraftdiskusjoner rundt oljefeltene. Ifjor ble Statoil pålagt å drive det nye Johan Sverdrup-feltet med kraft fra land fremfor med gasskraft produsert til havs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.