De viktigste nøkkeltallene mandag er ifølge DNB Markets den tyske ZEW-indeksen og den amerikanske NAHB-indeksen.

«Begge ventes å gå litt opp i januar. Det vil i så fall reflektere økende optimisme blant tyske finansanalytikere og ditto blant amerikanske boligbyggere», heter det i bankens morgenrapport.

BNP-veksten i Kina ble på 7,3 prosent i fjerde kvartal, mens det var ventet en vekst på 7,2 prosent. For 2014 havnet veksten på 7,4 prosent, som er det laveste på 24 år.

DNB fremholder at de sesongjusterte tallene viser noe avtakende fart: Fra 1,9 prosent i tredje kvartal til 1,5 prosent i fjerde kvartal.

Oppbremsingen har så langt vært moderat, og banken venter at dette mønsteret vil fortsette i år. Desembertallene for forbruk og investeringer indikerer at veksten holder seg godt oppe. Samtidig viste industriproduksjonen sterkere oppgang i desember enn måneden før.

Yen svekkes tirsdag morgen for tredje dag på rad mot dollar, blant annet fordi etterspørselen etter yen som tilfluktsvaluta dempes, som følge av at Kinas økonomi steg noe mer enn analytikere hadde ventet, skriver Bloomberg News.

Samtidig handles euro nær sitt svakeste nivå mot dollar på mer enn 11 år, på grunn av forventninger om at Den europeiske sentralbank (ECB) torsdag vil lansere kvantitative lettelser (QE) gjennom obligasjonskjøp.

- Markedet oppfattet kinesiske nøkkeltall som litt sterkere enn ventet. Dette støtter opp under dollar-yen, som pleier å ha en solid korrelasjon med risikostemningen, sier Shusike Yamada, strateg i Bank of America Merrill Lynch i Tokyo, til nyhetstjenesten.

Nordea Markets fremholder at Det internasjonale valutafond (IMF) natt til tirsdag nedjusterte sine vekstprognoser for verdensøkonomien med 0,3 prosentpoeng, til 3,5 prosent i 2015, fordi lavere oljepris ikke er nok til å oppveie for utsiktene til svakere etterspørsel.

Også for 2016 blir nedjustert med 0,3 prosentpoeng. Blant annet blir veksten i Kina justert en del ned, mens USAs vekst justeres noe opp.

I lys av det greske valget kommende søndag uttalte den finske statsministeren i går at Finland ikke vil akseptere en nedskriving av gresk gjeld, og at den nye regjeringen ikke bør forvente å få muligheten, skriver Nordea Markets.

Den norske kronen ble svekket seg med mer enn én prosent mot euro mandag, hovedsakelig på lite likviditet, men også som følge av at oljeprisen falt litt tilbake.

Det er ingen nøkkeltall fra Norge denne uken, og banken venter at ECB-møtet torsdag vil bli en viktig driver for valutakrysset EUR/NOK.

Euro er i morgentimene noe svekket til 1,1574 dollar, sammenlignet med 1,1606 dollar i New York mandag kveld. Før helgen var kursen nede i 1,1460 dollar, som er det laveste nivået siden november 2003.

Kronen er tirsdag morgen styrket med rundt fire og en halv øre mot euro, til 8,8503, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs mandag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med om lag en kvart øre til 7,6490 kroner.

Norske statsobligasjonsrenter med ti års løpetid sluttet mandag på 1,3630, mot 1,3626 foregående dag.

Les også:

- Har sett at noe galt er i gjære i norsk økonomi

I år kan det bli 0 kroner til Oljefondet  

- Det kommer et kutt på 25 punkter i mars  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.