– Han gleder seg naturlig nok og føler det er på tide. Han bærer preg av soningsforholdene, sier Krekars advokat Brynjar Meling til NTB.

Søndag slipper Krekar ut av Kongsvinger fengsel etter to år og ti måneder bak murene for drapstrusler mot statsminister Erna Solberg (H) og tre kurdere.

Meling utelukker ikke at han kommer til å være til stede når Krekar slippes ut.

– Vi får se. I utgangspunktet ligger det utenfor advokatoppgaven, men vi får se hva situasjonen krever, sier han.

Meling sier han ringte fengselet fredag, men at tidspunktet for løslatelsen ikke er bestemt. Ifølge flere medier skal dette skje klokken 10.

Møter selv i retten

Meling har utarbeidet en 20 sider lang klage på politiets vedtak om å tvangsflytte mulla Krekar til et asylmottak på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Tirsdag starter saken i Oslo tingrett.

– Han er forberedt på å kjempe i retten for å unngå det. Han har sagt han kommer til å stille på tirsdag, sier Meling.

Advokaten mener tvangsflytting til Kyrksæterøra, med tilhørende meldeplikt og forbud mot å krysse kommunegrensen er et uforholdsmessig inngrep i Krekars liv. Han avviser også både gyldigheten av vedtaket og saksbehandlingen som ligger til grunn for det, og vil be retten oppheve det.

Familie

I stedet for å bli tvangsflyttet til Kyrksæterøra sporenstreks, vil Krekar få mulighet til å reise hjem til familien sin i Oslo når han løslates. Politiet vil vente med å iverksette vedtaket om tvangsflytting til Oslo tingrett har behandlet klagen fra Meling.

Krekars kone og fire barn har bodd på hemmelig adresse mens han har sonet dommen i Kongsvinger fengsel.

Avviser lovbrudd

Flere ledende jurister har hevdet at Oslo politidistrikts vedtak er i strid med både Grunnloven og menneskerettighetene.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har understreket overfor NTB at han føler seg helt sikker på at instruksen som gjør det mulig for politiet å tvangsbosette personer som Krekar, er folkerettslig og juridisk vanntett. Han har også avvist at instruksen er i strid med rettsstatsprinsipper, Grunnloven og menneskerettighetene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.