I forrige uke kom det frem at den korrupsjonstiltalte tidligere juridisk direktøren Kendrick Wallace i Yara mener Økokrim var ute etter å skremme ham ved å hente inn representanter fra Federal Bureau of Investigation (FBI) og det amerikanske justisdepartementet i et avhør på den norske ambassaden i Brussel i november 2012.

– Mitt inntrykk var at de var hentet for å skremme meg, sa Wallace i retten onsdag.

I avhøret i Brussel gikk Wallace tilbake på informasjon han hadde gitt i tidligere Økokrim-avhør, blant annet om hvilken rolle tidligere Yara-direktør og medtiltalte Daniel Clauw hadde i den omstridte Libya-avtalen. Det amerikanske lovverket åpner for straffeforfølgelse selv om Wallace står tiltalt for korrupsjon i Norge, såkalt dobbeltstraff.

– De ville tilby meg en avtale der jeg slapp straffeforfølging i USA hvis jeg samarbeidet. Jeg fikk ikke denne avtalen likevel fordi jeg hadde endret forklaring, sa Wallace om tilbudet fra amerikanske påtalemyndigheter.

Dette ble imøtegått av Økokrims førstestatsadvokat mandag formiddag. Marianne Djupesland la frem en epost fra amerikanske påtalemyndigheter fra juli 2013, hvor Wallace tilbys å slippe straffeforfølgelse i USA hvis han fortsetter å samarbeide.

- Jeg ønsket å vise dette til retten fordi Wallace sier tilbudet ble trukket tilbake, sa førstestatsadvokat Djupesland i Oslo tingrett.

- Hvis tilbudet er å samarbeide og gi forklaring, er det ikke tvil om at han vil samarbeide. Men vi har nok en annen oppfatning. Wallace kan ikke gi en forklaring som for han blir uriktig for å tekkes amerikanske myndigheter, svarte forsvarer Arild Dyngeland.

Og la til:

- Hvis Økokrim kommer med en avtale som sier at han møter og gir forklaring, så er det greit. Men ikke hvis avtalen er av bordet så lenge han ikke endrer forklaring.

- Tilbudet er ikke trukket tilbake av amerikanske myndigheter, det ligger fortsatt på bordet. Men er avvist av Wallace, sa Marianne Djupesland.

- Hvem bestemmer og avgjør om Wallace avgir en riktig forklaring, spurte rettens administrator.

- Det er kjernen i dette, sa forsvarer Arild Dyngeland.

- Amerikanske myndigheter må redegjøre for hva som ligger i avtalen. Vi fikk først oversendt denne eposten i helgen. Jeg mener denne eposten belyser at det er nyanser vedrørende om tilbudet er trukket tilbake fra amerikanske påtalemyndigheter, sa førstestatsadvokat Marianne Djupesland.

 

Les også:

USA trakk tilbud til Yara-topp dnPlus  

Husker ikke hvem som ga ordren  

Yara-toppene nekter straffskyld

LES DOKUMENTAREN: Yaras sveitsiske agent

Les alt om Yara-saken her: Del av internasjonal Gaddafi-jakt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.