Tidligere juridisk direktør i Yara Kendrick Wallace og tidligere Yara-direktør Daniel Clauw ble begge avhørt samtidig av Økokrim i Paris i mai 2012. Da de to slapp ut, avlyttet Økokrim telefonene til de to ekstoppene i gjødselgiganten Yara. Igår ble to telefonopptak avspilt i Oslo tingrett, og der fastslo Wallace at han trodde Økokrim jaktet på den tidligere konsernsjefen i Yara, Thorleif Enger, som gikk av sommeren 2008.

– De vil ha Thorleifs skalp, da føler de at de har oppnådd noe, sa Kendrick Wallace.

Trodde de var vitner

Selv trodde de to eksdirektørene ifølge opptakene at de kun var aktuelle som vitner i korrupsjonssaken, som stammer fra 2007.

– Jeg synes det er interessant at Wallace fikk et så sterkt inntrykk av at det var Enger Økokrim var ute etter. Wallace mener at han aldri har gitt grunnlag for noen anklage mot Thorleif Enger, sier Engers forsvarer Ellen Holager Andenæs.

– Økokrims formål med å etterforske er å finne ut hva som faktisk har skjedd. Det er vårt eneste mål, og utover det har jeg ingen kommentar, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim.

Etter en sak i Dagens Næringsliv om Yaras interne korrupsjonsgranskning i slutten av mai 2012, fastslo Wallace at noen på innsiden av Yara lekker «like crazy».

«Det er galskap, det er galskap»

- De har ikke en sak, så de vil prøve den i pressen og ødelegge alles rykte. Tor (Holba, journ.anm.), ok, han har et lite problem, men ingen andre. Det er galskap, det er galskap, sa Wallace på telefonen til Clauw.

I en tidligere samtale sa den tidligere juridiske direktøren at Holba har «mye å forklare seg om».

- Som jeg sier, folk går aldri i fengsel for hva de gjør, men for at de prøver å dekke over det, sa Wallace til Clauw.

DN har tidligere skrevet at konserndirektør Tor Holba i Yara selv mener han er en varsler, og at Holba tidlig pekte ut Wallace som en som skulle ha «kunnskap om saken». En snau uke etter avhøret av Wallace ble Thorleif Enger og Tor Holba pågrepet av Økokrim. Holba er kun tiltalt for korrupsjon i Libya, og nekter i likhet med de tre andre på tiltalebenken straffskyld.

Lo og planla lunsjer

De avlyttede samtalene mellom Kendrick Wallace og Daniel Clauw bar innimellom preg av latter, løsprat og kommende lunsjavtaler.

– Dere trodde dere var ute av saken, spurte Thorleif Engers forsvarer Ellen Holager Andenæs.

– Jeg trodde de ville ettergå Yara, og at jeg kanskje ble kalt inn som vitne. Jeg trodde ikke de ville ettergå enkeltpersoner, svarte Kendrick Wallace i retten.

– Jeg tror ikke dette har skjedd, men hvis det skjedde var Ken (Kendrick Wallace) og alle informert. Jeg vet hvordan dette managementet fungerte. Det er ikke en hemmelighet at alle har den samme informasjonen, sa Clauw til Wallace om det han hadde forklart Økokrim.

Tirsdag starter Daniel Clauw sin forklaring i korrupsjonssaken i Oslo tingrett.

Les også:

Hevder Yara-toppen selv avviste tilbudet  

USA trakk tilbud til Yara-topp dnPlus  

Yara-toppene nekter straffskyld

LES DOKUMENTAREN: Yaras sveitsiske agent

Les alt om Yara-saken her: Del av internasjonal Gaddafi-jakt

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.