Tingretten er foreløpig ikke kjent med at noen av partene begjærer lukkede dører, opplyser retten mandag ettermiddag.

Oslo tingrett bemerker også at det i utgangspunktet er referatforbud i denne typen rettsmøter utenfor hovedforhandlingen. Men retten kan på oppfordring eller av eget initiativ oppheve dette referatforbudet, heter det.

Tingretten skal behandle begjæringen fra Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, om å oppheve Oslo politidistrikts vedtak om å tvangsflytte mullaen til et asylmottak på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag.

Påtaleleder ved politiets utlendingsseksjon, Vegard Rødås, representerer Melings og Krekars motpart under rettsmøtet som administreres av tingrettsdommer Oddmund Svarteberg.

Det finner sted i en av rettssalene til Borgarting lagmannsrett grunnet kapasitetsproblemer i Oslo tingrett.

Flere saker

I tillegg til denne saken foreligger det et utvisningsvedtak som Krekar har sagt han vil kjempe for å få omgjort.

Flere ledende jurister har hevdet at politiets vedtak om tvangsflytting er i strid med både Grunnloven og menneskerettighetene. Vedtaket kom etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) instruerte politiet om å vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt.

Forutsetningen er at personene det gjelder, anses som en fare for rikets sikkerhet, og at det foreligger et utvisningsvedtak som av ulike grunner ikke kan iverksettes umiddelbart. Per nå er Krekar den eneste personen i Norge som er omfattet av dette vedtaket.

Det siste rettslige utspillet kommer fra Meling som har skrevet i en epost til Dagbladet at det vil være grunnlag for å reise riksrettssak mot Frp-leder Siv Jensen dersom hun får gjennomslag for sitt ønske om å sette mulla Krekar i forvaring. Meling mener at Stortinget kan reise riksrettssak etter ansvarlighetsloven.

Jussprofessor Mads Andenæs bemerker at verken statsministeren eller de andre partiene på Stortinget har gitt uttrykk for at de deler Jensens syn. Han tror derfor det vil være vanskelig å få Stortinget til å reise sak.

– Tar gjerne imot ham

Broren til mulla Krekar, som hentet ham i fengslet, skal ifølge kurdiske medier jobbe aktivt for at mullaen skal kunne returnere til Kurdistan uten å bli stilt for retten.

– Vi tar gjerne imot ham hvis han vil fortsette å kjempe videre i vårt parti, sier talsperson for Kurdistan Islamic Society (KIS), Muhammad Hakim, til den kurdiske nyhetskanalen Rudaw.

Islamforsker Lars Gule sier til NRK at det også er et annet islamistisk parti som ønsker Krekar velkommen tilbake, men at dette er relativt små partier med få representanter i det kurdiske parlamentet.

– Det som betyr noe er hva det store partiet, Kurdistans demokratiske parti, mener. Det er dette partiet Krekars bror har vært i kontakt med, sier Gule. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.