Telenor-aksjen steg onsdag med 0,2 prosent til 165,40 kroner på Oslo Børs til tross for meldingen om statlig nedsalg i selskapet. Analysesjef Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier mener aksjemarkedet har misforstått meldingen om statens nedsalg i Telenor.

– Det kommer trolig ikke noe nedsalg her med det første. I henhold til eierskapsmeldingen gis det fullmakt til statlig nedsalg i Telenor enten ved en fusjon/partnerskap med et annet selskap, eller ved et nedsalg, sier Kjerkreit. Det vil da være unaturlig å selge seg ned uten førstnevnte alternativ er evaluert, mener han.

Han legger til at det eneste nye i Telenor-fullmakten er at Venstre og Kristelig Folkeparti har fått inn en setning.

– At kritisk infrastruktur skal hensynsstas. Med det kan man spekulere i om en løsning kan være om Telenor splittes i en norsk/nordiske virksomhet og en internasjonal/asiatiske del. Uansett gir ikke Stortinget en carte blanche til å selge statens Telenor-aksjer.

Analytiker Stefan Gauffin i Nordea Markets i Stockholm tror ikke statens nedsalg i Telenor fører til at det norske telekonsernet får nye samarbeidspartnere som medeiere.

– Jeg tror at den norske stat selger seg ut bitvis. Det er såpass store beløp at det er naturlig, sier Gauffin og viser hva svenske regjeringer har gjort ved nedsalg i børsnoterte selskaper.

Mens Ap-leder Jonas Gahr Støre frykter at statens nedsalg fra 54 til 34 prosent i Telenor vil sette selskapet i en svakere posisjon for å diskutere allianser eller samarbeid, har Gauffin liten tro på at statens nedsalg i Telenor vil føre til allianser.

– Skal Telenor finne allianser og en samarbeidspartner må det være med selskaper som ikke har så mye overlapp med etableringer der Telenor er i dag. Da kan man eksempelvis kutte ut TeliaSonera og TDC. Det blir ikke så mange kandidater som vil være interessante for Telenor.

– Er spanske Telefonica en kandidat da det selskapet er i andre land enn det Telenor er i ?

– Nei. Telefonica er for store. Og skulle Telenor ønske et samarbeid med et lokalt selskap i et land i Asia, vil det sannsynligvis bli for smått. Telenor har i dag en tydelig profil blant annet å satse sterkt i Asia. Jeg tror ikke alltid at det blir bedre bare å bli større gjennom en allianse og lignende, sier Gauffin.

Analytikeren leger til at statens nedsalg i Telenor vil i en stund påvirke aksjekursen negativt.

– Naturlige kjøpere av statens Telenor-aksjer er utenlandske fond. Mange fond vil nå gjøre seg klare til å kjøpe. Det vil igjen påvirke kursen ved at fondene ikke vil handle Telenor-aksjer før store poster legges ut for salg, sier Gauffin.

 

Les også:

- Øker risikoen i Telenor-aksjen kortsiktig, men...

Er Japans største økonomiske problem det som ikke skjer på soverommet?

Nå blir NTNU landets største universitet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.