DN skrev i desember ifjor at Norsk institutt for naturforskning (Nina) i en rapport mente at det høsten 2013 i gjennomsnitt var nesten 18 prosent rømt oppdrettslaks i de 33 elvene som ble undersøkt.

Bare fem prosent?
En ny Nina-rapport publisert denne uken fra telling over flere år i 20 elver der flere fangstmetoder (som drivtelling, fangstfeller og høstfiske) er sammenholdt, viser et innslag av oppdrettslaks som er langt lavere - bare fem prosent.

Fem prosent er også grensen Nina har anslått gir moderat risiko for at rømt fisk vil gyte med villaksen og påvirke villfiskens gener.

- Den nye rapporten viser tydelig at det i høstfisket er seks-syv ganger lettere å fange den rømte fisken enn villaksen. Det er jo ikke noe oppdrettslaksen har begynt med i 2014, og dermed er alle de tallene NINA har kommet med gjennom årene feil, mener Frode Reppe, fagsjef i NSL, Norske Sjømatbedrifters Landsforening.

- Andelen rømt fisk i elvene har vært overestimert gjennom en årrekke uten at det har vært snakket om at tallene er beheftet med betydelig usikkerhet. Oppdretterne har i årevis følt seg uthengt fordi det skal være fullt av rømt fisk i elvene. Så kommer altså en rapport som viser at det ikke stemmer.  I respekt for oppdretterne ber vi om at genetikere fra andre enn HI og Nina nå får i oppdrag å finne ut av dette, sier Reppe.

Genetisk påvirkning
Tor Næsje er forskningsdirektør i Nina.

- Det vi sier i denne rapporten er at forskjellige metoder gir forskjellige resultater.  Dykking og video vil kunne underestimere andelen rømt fisk fordi den ikke alltid er så lett å skille fra villaksen. Fiske på høsten kan overestimere andelen blant annet fordi rømt oppdrettslaks synes å være mer bitevillig. Derfor opererer vi også med årsprosent for nettopp å ta hensyn til dette, sier han.

- Vi har alltid presisert at det er usikkerhet rundt disse prosentene. Men Norske sjømatbedrifters landsforening og Frode Reppe feiltolker NINAs undersøkelser og trekker gale konklusjoner om betydningen av rømt oppdrettslaks, mener Næsje.

- At det gyter rømt oppdrettslaks i elvene vises av genetiske undersøkelser som finner avkom av rømt oppdrettslaks blant laksunger og blant voksen laks som har levd hele livet i naturen, sier Næsje.

 

Les også:

Vollvik kastes ut

Er Japans største økonomiske problem det som ikke skjer på soverommet?

Nå blir NTNU landets største universitet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.