Sovjets siste leder frykter fiendtlighetene kan tilspisses i en væpnet konflikt.

– USA har allerede dratt oss inn i en ny kald krig og forsøker åpent å etterleve sitt mantra om å være enerådende, sier Mikhail Gorbatsjov i et intervju med det russiske nyhetsbyrået Interfax.

– Hvor kommer dette til å føre oss hen? En kald krig utkjempes allerede åpent. Hva er det neste? spør den 83 år gamle sovjetiske ekspresidenten.

Fra glasnost til ny kulde

Under sin tid ved makten tinte Gorbatsjov opp forholdet til Vesten, men i Russland er han forhatt av mange for å ha tillatt Sovjetunionens fall.

– Dessverre kan jeg ikke si sikkert at en kald krig ikke kan føre til en «varm» en. Jeg frykter at de tar risikoen, sa Gorbatsjov og refererte tilsynelatende til USA.

Mindre Putin-kritisk

83-åringen kritiserer også Vesten for å ha innført sanksjoner mot Russland som straff for Moskvas rolle i krigen i Øst-Ukraina.

– Alt man hører om, er sanksjonene mot Russland fra USA og EU. Har de gått fullstendig fra vettet? spør Gorbatsjov Interfax.

Gorbatsjov har ikke vært nådig i sin kritikk mot president Vladimir Putins styre, som han har beskrevet som en etteraping av demokrati. Den siste tiden har han imidlertid uttrykt støtte til regimet i Moskva, også for annekteringen av ukrainske Krim.

Les også:

– Greske uttalelser om sanksjoner mistolket

Russland med storstilt kriseplan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.