De står i et mørkt lokale og spiser lunsj. Ute herjer vinden og oljeprisen.

De mener norsk oljeteknologi lett kan få anvendelse i andre bransjer. Innovasjonssjef Aud Trondvoll fra Kongsberg Gruppen småprater i lunsjen med Statoils nylig avgåtte innovasjonssjef, Ole Dokka. Alle foto: Tomas Alf Larsen
De mener norsk oljeteknologi lett kan få anvendelse i andre bransjer. Innovasjonssjef Aud Trondvoll fra Kongsberg Gruppen småprater i lunsjen med Statoils nylig avgåtte innovasjonssjef, Ole Dokka. Alle foto: Tomas Alf Larsen
Her inne har en gruppe teknologer og oljefolk samlet seg for å styrke seg i troen på et liv etter oljealderen.

– Vi er en region med masse teknologiselskaper. Vi har infrastruktur, innovasjon og forbindelser som er utviklet over 40 år. Det er klart at det bare er å helle på litt vann på det, så kan det skape nye ting, sier Ole Dokka.

Han var Statoils innovasjonssjef frem til sommeren. Så hoppet han av for å rådgi oppstartsselskaper. Innovasjonssjef Aud Trondvoll fra Kongsberg Gruppen skyter inn:

– Vi anser definitivt oljeindustrien som hitech.

Bare én prosent optimister

Optimismen her på strategikonferansen arrangert av Engage/Innovate på Siriskjær i Stavanger står i kontrast til den generelle stemningen i oljefylket Rogaland. I en spørreundersøkelse utført av NHO Rogaland svarer bare én prosent av de spurte industribedriftene at de ser svært store mulige muligheter til å anvende sin kompetanse og teknologi på nye forretningsområder.

Direktør Hallvard Ween i NHO Rogaland sier han fikk bakoversveis da han så resultatene. Han mener bedriftene ser altfor mørkt på situasjonen, og tenker for ensidig på olje og gass.

– Vi har teknologi i verdensklasse. Men her i Rogaland har vi en tendens til å være «all in», som amerikanerne sier.

Ween trekker paralleller til Stavangers kraftige opp- og nedturer knyttet til først seilskuter, så hermetikk. Teknologiske endringer gjorde brutalt slutt på begge storhetstidene.

– Jeg sier ikke at vi er der nå med oljen. Nå har vi et fundament og en teknologi som kan brukes til mye annet.

Hylles av utlendingene

Blant foredragsholderne som er hentet inn for å spre et optimistisk budskap, er San Francisco-baserte Jim Keravala fra romfartsselskapet Shackleton. Selskapet har planer om å bore etter vann på månen i den hensikt å lage hydrogenbasert drivstoff for romfart. De siste dagene har han vært rundt og snakket med flere teknologibedrifter i distriktet, som Robotic Drilling Systems. Han er imponert over nivået, og mener mye av er direkte relevant for romfartsindustrien. Han peker på at oljeserviceindustrien leverer driftssikkert utstyr tilpasset ekstreme miljøer. Erfaringen med megaprosjekter er et annet pluss.

Møtearrangør Christian Rangen fra Engage/Innovate mener oljeteknologibedriftene kan finne seg nye nisjer.
Møtearrangør Christian Rangen fra Engage/Innovate mener oljeteknologibedriftene kan finne seg nye nisjer. (Foto: Tomas Alf Larsen)
– A match made in heaven, sier Keravala.

– Olje–, gass- og gruveindustrien i dag vil bli romfartsindustrien i morgen, sier han.

Statoil har tatt poenget. Selskapet inngikk et romfartssamarbeid med selveste Nasa i 2013. Samme år fikk Stoltenberg-regjeringen laget en stortingsmelding om romfart.

Mange anvendelser

NHO-direktør Ween mener romfart er blant de mer ekstreme alternativene.

– Du trenger ikke reise til Mars for å vise at du kan noe, sier han.

Andre deltakere på strategikonferansen planlegger for eksempel å lage fôr av naturgass. Arrangør Christian Rangen fra Engage/Innovate mener det handler om å se muligheter. Eks-Statoil-innovasjonssjef Dokka er enig på vei ut fra lunsjen.

– Jeg synes det er stor grunn til å være veldig optimistisk. Og oljebransjen er ikke ferdig på 70 år ennå, så det er ikke noen grunn til å grine over det heller. Men det blir annerledes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.