Torsdag annonserte USAs største private arbeidsgiver at minstelønnen for 500.000 av de totalt 1,3 millioner ansatte oppjusteres.

Med den nye økningen vil selskapets ansatte ha en lønn som ligger minst 2,75 dollar høyere enn den føderale minstelønnen på 7,25 dollar timen (55 norske kroner).

Innen 1. februar neste år skal samtlige av kjedens ansatte i USA ha en timelønn på over 10 dollar.

55 kroner i timen

Og det legger press på en annen stor kjede; McDonalds, skriver Time Magazine.

Gjennomsnittslønnen for amerikanske arbeidstakere i hurtigmatkjeden er 9,15 dollar, men 13 prosent av de ansatte tjener 7,25 dollar. Med dagens kurs utgjør dette omtrent 55 norske kroner.

- Når en potensiell arbeidstaker sammenligner de 10 dollarene på Wal-Mart med de 7,25 dollar på McDonalds, er det åpenbart hvor de vil ønske å jobbe, sier analytiker David Copper i den Washington-baserte tenke-tanken Economic Policy Institute til nettstedet.

Protesterte

Lønnsoppjusteringen kommer etter flere måneder med protester fra Wal-Mart-ansatte og politisk aktive demokrater.

Dette er imidlertid et tema som har vært lenger på agendaen. I sin tale om rikets tilstand ba president Barack Obama i fjor kongressen om å heve den føderale minstelønnen til 10,10 dollar.

- Jeg tror mange vil si «se, til og med Wal-Mart, med sin beryktede luselønn, har erkjent at vi må gjøre noe for å heve lønnsgulvet, sier advokat Tsedeye Gebreselassie i National Employment Law Project.

 

LES OGSÅ: dag ble det nesten 1 % billigere å være norsk i EU og USA

Erna Solberg: Per Sandberg har brutt samarbeids-avtalen

Skilegenden Pål Gunnar Mikkelsplass spår oljeprisen opp i 75 dollar fatet

Må «presse» ansatte til å ta ferie(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.