Handelsbanken Capital Markets, Arctic Securities og DNB Markets trekker frem at Seadrills resultat for fjerde kvartal var bedre enn ventet. Utsiktskommentarene gjenspeiler et utfordrende marked, noe som også var ventet.

Det fremgår av oppdateringer fra meglerhusene torsdag.

Markedet ser også ut til å tolke rapporten positivt. Aksjen er opp 4,5 prosent til 92,25 kroner. Aksjen har imidlertid falt over 60 prosent siden ifjor sommer, i takt med at oljeprisfallet har ført til lavere aktivitet for riggselskaper verden over. Ratene i riggmarkedet er halvert i løpet av de siste åtte månedene.

Seadrill rapporterte en ebitda på 672 millioner dollar i fjerde kvartal, mot en ventet ebitda på 623 millioner dollar, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans. Lavere kostnader enn ventet er den største driveren bak det solide resultatet, ifølge DNB Markets.

Handelsbanken-analytiker Kjetil Sørum trekker frem at utsiktskommentarene til Seadrill forblir negative, men mener kommentarene inneholdt få nyheter.

Analytikeren trekker imidlertid frem at Seadrill nå skriver at svekkelsen av de fundamentale forholdene i markedet vil presse ratene ned mot eller under kontant-nullpunkt-nivåer, til sammenligning har Seadrill tidligere kommunisert at ratene vil falle til nær kontant-nullpunkt-nivåer.

Handelsbanken-analytikeren trekker videre frem at Seadrill har mottatt beskjed fra Talisman om tidlig terminering av «West Vigilant»-kontrakten, som fjerner 81 millioner dollar fra selskapets ordrereserve.

«Dette er ikke viktig for Seadrill, men vi erkjenner at tidlige terminering-aktiviteten i bransjen har tatt seg betraktelig opp nylig», skriver Sørum, som legger til at dette øker risikoen knyttet til riggselskapene ordrereserve noe.

DNB Markets-analytiker Martin Huseby Karlsen viser i sin oppdatering til at Seadrill bekrefter at det er i samtaler for utsatt levering av selskapets nybygg. For de åtte jackup-nybyggene ved Dalian-verftet har Seadrill klart å utsette levering med totalt 44 måneder, viser DNB-analytikeren til, og legger til at han venter å se flere utsettelser også for Seadrill fire boreskip.

DNB Markets viser til at også ble kjent at Rune Magnus Lundetræ går av som finansdirektør i Seadrill. Meglerhuset ser ingen dramatikk knyttet til dette ettersom Lundetræ fortsetter i stillingen i fire måneder.

Handelsbanken-analytikeren fremhever Seadrills kommentarer om at 2015 ikke ventes å tilby de samme mulighetene for diversifisert finansieringsmuligheter som selskapet har hatt de foregående årene. Han mener at Seadrill nå i hovedsak blir nødt til å bruke sikret bankfinansiering og eksportkreditter. På Seadrills telefonkonferanse klokken 18:00 torsdag venter Sørum at marketsutsiktene og kontraktrobustheten vil være i fokus.

Arctic Securities venter å nedjustere sine estimater etter Seadrill-rapporten som følge av en lavere ordrereserve.

Seadrill Limited ordrereserve pr 25. februar 2015 er 11,6 milliarder dollar, hvorav 8,0 milliarder er knyttet til flyterne og 3,6 milliarder er knyttet tiljackup-flåten.

Til tross for at Arctic Securities fortsatt venter et svakt marked de neste 3-6 månedene, noe som kan påvirke aksjekursen negativt, beholder meglerhuset en hold-anbefaling på Seadrill ettersom meglerhuset mener selskapet er best posisjonert i sektoren. Arctic Securities viser blant annet til at Seadrill har en brukbar ordrereserve og en stor og ny riggflåte.

Les også:

Store nedskrivninger for North Atlantic Drilling

Fra Seadrill til DNB Markets

Seadrill skuffer på bunnlinjen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.