Mens fiskebrukene i torskens «hovedsteder» Stamsund i Lofoten og Melbu i Vesterålen leverte svake resultater, berget fiskebrukene i Båtsfjord og Berlevåg Røkkes selskap fra et enda større underskudd.

– Berlevåg har levert overskudd i flere år, fordi vi har en dyktig arbeidsstokk som produserer fersk fisk til god pris. Her fra Øst-Finnmark kan vi fiske og levere fersk torsk hele året, mens lenger sør er torskefisket mer sesongbetont, sier avdelingsleder Frank-Arne Hansen i Norway Seafoods Berlevåg. Han håper selskapet vil modernisere anlegget, der knappe tretti personer fileterer fersk torsk til supermarkedene i Frankrike.

- Vi har planer for å modernisere både anlegg og utstyr i konsernet. Vi er godt fornøyd med driftsanleggene i Finnmark, de gikk bedre enn forventet, mens vi i fjor slet med tekniske problemer i Nordland.

Det sier konsernsjef Thomas Farstad i Norway Seafoods. Selskapet omsatte for 1,7 milliarder og gikk på et nytt underskudd i fjor, opp fra minus 43 millioner i 2013 til minus 34 i fjor.

- Våre resultat er langt fra tilfredsstillende, men vi har absolutt ambisjon om å snu minus til pluss i år, sier Farstad.

Færre fiskebruk øker lønnsomheten

Røkke gjennomførte for noen år tilbake en omstridt oppsplitting av sitt fiskerikonsern, der fiskebrukene ble samlet i Norway Seafoods og trålerne i rederiet Havfisk. Mens rederiet Havfisk i fjor tjente 300 millioner kroner og passerte en milliard i omsetning, går Norway Seafoods fortsatt med underskudd. Etter oppdelingen har Norway Seafoods konsentrert driften på litt færre anlegg, tross protester fra lokale ordførere som mistet viktige hjørnestensbedrifter i sine lokalsamfunn. Farstad mener likevel at delingen av de to selskapene var riktig.

- Vi har nå fått på plass en organisering i Finnmark som gir god lønnsomhet. Oppdelingen av selskapet har gjort at hvert selskap nå kan fokusere på sin kjernevirksomhet. Man kan ikke skape lønnsomhet i fiskebrukene på land ved å subsidiere det med noe av overskuddet fra fiskeflåten, sier Farstad.

Han mener Tveteråsutvalgets omstridte forslag til ny fiskeristruktur i Norge kan øke lønnsomheten både for Norway Seafood og andre i sjømatnæringen. Utvalget foreslår å la fiskebedrifter eie fiskekvoter som i dag er forbeholdt fiskerne.

- Det er kjempeviktig for lønnsomheten og industriutviklingen i sjømatbedriftene at man gjennomfører viktige tiltak som Tveteråsutvalget foreslår. Det er uheldig og uklokt å skyte ned noen omstridte forslag, for da skyter man ned hele rapporten. Det er viktig med endringer nå, ingen endringer vil medføre en videre svekkelse av norsk fiskeforedlingsindustri som ingen er tjent med, mener Farstad. 

Tveteråsutvalgets rapport er på høring ut april. Regjeringen har varslet at de legger frem en stortingsmelding om lønnsomhet og endringer i norsk fiskerinæring før jul i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.