Den kinesiske valutaen er på det svakeste på over to år etter det overraskende rentekuttet på 0,25 prosentpoeng på lørdag kveld. Den kinesiske sentralbanken er neppe ferdig; det forventes nye rentekutt de neste månedene og reduksjoner i bankenes reservekrav.

- Vi ser ingen signaler på en stabilisering av den kinesiske økonomien. Vi forventer flere lettelser via rentelettelser og kutt i reservekravene til bankene, sier Asia-økonom Zhou Hao hos ANZ til Reuters.

Valutakrig

Det overordnede målet til kinesiske myndigheter er å få en økonomisk vekst på rundt syv prosent i år. Senere denne uken åpner den årlige folkekongressen, hvor regjeringen skal legge frem konkrete planer på hvordan de skal oppnå dette målet.

Helgens rentekutt vil neppe gjøre det enklere for kinesiske selskaper å få finansiering. De statskontrollerte storbankene er restriktive og foretrekker å gi lån til statskontrollerte selskaper. Små- og mellomstore selskaper må ty til andre finansieringskanaler.

Asia-strateg Sean Yokota hos Skandinaviske Enskilda Banken (SEB) i Singapore ser en endring i kinesiske myndigheters politikk.

- Istedenfor å se på rentenivået bør investorer fokusere på de nylige endringene i valutapolitikken. Vi begynner å se en endring i sentralbankens politikk for å tillate en svakere yuan, sier han.

Spørsmålet er hva andre asiatiske land vil foreta seg med sine valutaer. Flere finansinstitusjoner mener at lettelsene den kinesiske sentralbanken har foretatt de siste tre månedene har utløst en valutakrig.

Kina er ikke den eneste som har skylden. Japan har ført løs pengepolitikk siden 2012, noe som har svekket yenkursen fra 78 til 120 mot en amerikansk dollar. Dette har gitt japanske eksportører konkurransefordeler på internasjonale markeder.

Urolig farvann

Det forventes nye rentekutt fra Kina – og andre tiltak.

- Flere lettelser, utover de siste rentekuttene, må komme for å få til en vesentlig reduksjon i finansieringskostnadene innenfor systemet. Pengemarkedet er den grunnleggende byggesteinen for finansiering. Med dagens høye nivåer er det ekstremt vanskelig å forvente at selskapenes finansieringskostnader skal falle, sier rentesjef André de Silva hos HSBC til CNBC.

Bankens analysesjef med ansvar for Asia har i flere uker advart om at endringer i den kinesiske penge- og rentepolitikken kan kunne utløse en valutakrig i Asia. Andre mener denne allerede er underveis etter at Japan, Indonesia og Kina har svekket sine valutaer.

- Den kinesiske valutaen er blitt et anker for Asia-regionen. Vi får håpe at kineserne ikke kaster ankeret over bord og setter alle landene løs. Da vil resultatet bli en valutastorm og det kan bli svært urolig, sa Frederic Neumann til Reuters i februar.

Bank of America Merrill Lynch (BofA Merrill Lynch) skriver i en analyse at de ikke tror på en ren devaluering av den kinesiske valutaen, men de tør heller ikke å utelukke det. De vurderer det er en 30 prosent sannsynlighet for at yuanen vil devalueres med 10 prosent i 2015.

Svekket konkurransekraft

Den indonesiske valutaen har svekket seg med seks prosent siden i fjor høst. BofA Merrill Lynch mener at valutaene i Filippinene, Malaysia, Singapore og Thailand er i risikofaren for å bli devaluert.

Thailandske eksportører har oppfordret militærregjeringen og sentralbanken om å svekke valutaen.

- Vi er blitt nødt til å senke prisene våre for å være konkurransedyktige med andre land som eksporterer tilsvarende produkter. Dette rammer fortjenesten, sa styreformann Isara Vongkusolkit i Thai Chamber of Commerce etter et møte med sentralbanken nylig.

Sentralbanken er ikke avvisende.

- Vi vil gjøre alt med våre tilgjengelige verktøy for å sikre at valutakursen ikke utgjør en hindring for eksportørene, svarte sentralbanksjef Pongpen Ruengvirayudh.

Markedene

Innkjøpssjefsindekser fra Sør-Korea, Vietnam og Taiwan viser en bedring i februar sammenlignet med januar måned.

- Disse er oppmuntrende og tyder på at situasjonen ved fabrikkene er i ferd med å stabiliseres, sier Asia-økonom Krystal Tan hos Capital Economics.

HSBC/Markits innkjøpssjefsindeks for Kina er bedre enn den offisielle målingen på 49,9. målingen endte på 50,7 og dette er en betydelig bedring sammenlignet med målingen for en uke siden, som var på 50,1.

- Det er en bedring for den kinesiske industrien sammenlignet med januar. Selskapene merker den sterkeste ekspansjonen i produksjonen siden i fjor sommer. Det fornyede fallet i nye eksportordrer tyder på at den utenlandske etterspørselen er svekket. Selskapene reduserer antall ansatte, sier økonom Annabel Fiddes, som er ansvarlig for februar-målingen.

I Sør-Korea er Samsung Electronics den store vinneren med en kursoppgang på over tre prosent. Hovedårsaken er lanseringen av den nye smarttelefonen Galaxy S6 i Barcelona på søndag. Modellen er blitt positivt mottatt av de som har fått mulighet til å teste den ut.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no