- Jeg kan ikke kommentere hva vi skal vurdere i dag, men vi kommer til å diskutere de ulike tiltakene som eventuelt er adekvate, sa styreleder Bjørn H. Kise i Norwegian før han gikk inn i styremøtet.

Lavprisflyselskapet befinner seg i en svært vanskelig situasjon:

Så langt er 70 piloter i Norwegian Air Norway (NAN) tatt ut i streik, etter at meglingen ikke førte frem fredag. Onsdag trappes streiken opp til å omfatte 650 piloter.

Ifølge Finansavisen ønsket toppsjef Bjørn Kjos en konflikt slik at Norwegian kan slå datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN) konkurs.

- Vil Kjos legge ned NAN? fikk Bjørn H. Kise spørsmål om i formiddag.

Det ønsket han ikke å svare på.

- Vi er i en veldig vanskelig situasjon i Norwegian. Det er streik i et av datterselskapene våre, og de sier at de streiker for å sikre arbeidsplassene sine. Men i realiteten risikerer de alle arbeidsplassene i konsernet, sier Kise.

- Må sørge for at det ikke blir revet ned

- Vi må se på hva som er situasjonen i dag, og så må vi se på hvordan vi skal komme ut av dette. Først og fremst skal vi sørge for sikkerhet for det vi har bygget og sørge for at det ikke blir revet ned. Vi har bygget opp et solid selskap for veldig mange ansatte, og vi har også sørget for at det har blitt billige flybilletter for mange. Vi er nødt til å ivareta passasjerene våre og samtidig ivareta våre ansatte, sa Norwegians styreleder før han gikk inn i møtet.

Søndag kveld omtalte Dagbladet en intern melding Norwegian-pilotenes fagforening, Norwegian Pilot Union (NPU), sendte ut til sine medlemmer. Der fremgår det at pilotene frykter at datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN) skal slås konkurs. De streikende pilotene er ansatt i NAN.

NPU-leder Halvor Vatnar vil ikke kommentere hvorvidt de nå stålsetter seg for en konkurs.

- Risikabel vei å gå

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud sier til NTB at det vil være svært risikabelt dersom Norwegian-ledelsen undergraver forhandlingsretten og stillingsvernet ved å forsøke å legge ned selskapet pilotene er ansatt i gjennom en form for konkurs.

- For det første er dette en svært risikabel vei å gå for ethvert selskap som lever av tillit, og for det andre vil vårt svar på dette være at den reelle arbeidsgiver er det børsnoterte selskapet Norwegian Air Shuttle, sier Skjæggerud.

Ved en eventuell konkurs vil samtlige ansatte hevde sine opparbeidede rettigheter i morselskapet. Ifølge konkursreglene har samtlige av medlemmene fortrinnsrett på jobb i et eventuelt nytt selskap som skal drive virksomheten videre, understreker Parat-lederen.

Norwegian nekter nå sine ansatte å bruke egenmeldinger. Det går frem av en epost det streikerammede flyselskapet har sendt ut til sine ansatte.:

Norwegian nekter ansatte å bruke egenmelding

Norwegian varsler mandag morgen om 12 kanselleringer som følge av streiken, og reisende må forberede seg på forsinkelser.

Streiken sendte Norwegian-aksjen ned over fem prosent mandag: Norwegian faller tungt på Oslo Børs

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.