Norges Bank Watch ønsker mer informasjon om rentebanen i scenarier som er utenfor det mest sannsynlige.

Det sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets og professor Kjell Erik Lommerud ved Universitet i Bergen i forbindelse med fremleggelse av rapporten Norges Bank Watch mandag.

Aamdal mener det hadde vært naturlig at Norges Bank beholdt nedsiden i rentebanen de la frem i juni i Pengepolitisk rapport i september siden de kuttet renten i desember.

Aamdal viser til at det er stort sprik mellom økonomene om Norges Bank burde kuttet renten eller ikke i desember.

Norges Bank Watch viser til markedsutslagene etter rentemøtet i desember og etterspør mer informasjon rundt hva Norges Bank tenker ved større skift, eller avvik, fra prognosene.

Ifølge visesentralbanksjef Jon Nicolaisen i Norges Bank var det to ulike hendelser som lå til grunn bak vurderingene for endringene i rentebanen i juni og rentekuttet i desember.

Det sa han i forbindelse med fremleggelse av rapporten til Norges Bank Watch mandag.

- Juni og desember var to ulike begivenheter. Tett opp mot junimøtet ble det klart at oljeinvesteringene skulle bli vesentlig svakere enn tidligere, og førte til en betydelig nedjustering av rentebanen, men ikke rentenivået, sier Nicolaisen.

- Det skjedde ikke så mye før vi kom godt ut på høsten. Oljeprisen faller mye, og det er noe som er vanskelig å kvantifisere i våre modeller. Etter en nokså nøye gjennomgang ble det klart at konsekvensene av oljeprisfallet ville føre til enda lavere oljeinvesteringer, sier Nicolaisen.

Nicolaisen sier de vurderte i desember at ringvirkningene kunne bli større og at det også kunne komme en fall i forventninger.

- Det var ikke sånn at hensynet til finansiell stabilitet forsvant, men det var et annet hensyn som kom inn, sier Nicolaisen.

Les også:

Ber Olsen gjøre som Yellen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.