Netanyahu avviste mandag alle meldinger om at forholdet mellom Israel og USA er kjøligere enn noensinne, og insisterte i stedet på at han har en moralsk forpliktelse til å advare mot en avtale han mener kan true Israels eksistens.

– Som Israels statsminister har jeg en moralsk forpliktelse til å ta til orde mot disse farene mens de ennå kan unngås, framholdt Netanyahu da han talte i den viktige jødiske lobbyorganisasjonen AIPAC i Washington.

Han hevdet også at forholdet mellom Israel og USA er «sterkere enn noensinne» og at han har stor respekt for president Barack Obama.

– Min tale har ikke til hensikt å vise respektløshet overfor president Obama eller vervet han har. Jeg har stor respekt for begge deler. Jeg setter stor pris på det president Obama har gjort for Israel: Sikkerhetssamarbeid, deling av etterretning, støtte i FN og mye mer, sa Netanyahu.

Kerry bekymret

Uttalelsene kom samme dag som USAs utenriksminister John Kerry møtte sin iranske motpart i Montreux i Sveits i et forsøk på å forhandle fram en atomavtale innen fristen 31. mars. I møtet med journalister kom Kerry med en forsiktig advarsel til Israel mot å motarbeide avtalen.

– Vi er bekymret som følge av meldinger som tyder på at utvalgte detaljer i de pågående forhandlingene kommer til å bli drøftet i offentligheten de nesten dagene, sa Kerry, som etter alt å dømme hadde Netanyahus planlagte tale i Kongressen tirsdag i tankene.

Protokollbrudd

Netanyahu er blitt invitert til å tale i Kongressen av republikanske ledere, som i likhet med Netanyahu mener Obama er for ettergivende i forhandlingene med Iran.

Netanyahu takket ja til invitasjonen uten å konferere med Obama, noe som anses som et grovt brudd på protokollen. Dermed vil Netanyahu ikke bli invitert til å møte Obama under besøket. Den offisielle begrunnelsen er at man ikke tar imot statsledere som står midt oppe i en valgkamp.

En rekke demokrater vil dessuten boikotte tirsdagens tale. Andre politikere, som visepresident Joe Biden, har sørget for å være bortreist.

Netanyahus USA-besøk har også blitt skarpt kritisert i Israel, der han anklages for å bruke talen i Kongressen til å drive valgkamp bare to uker før israelerne skal velge ny nasjonalforsamling.

Frykter Iran

Temaet for talen er for lengst fastsatt. Den skal dreie seg om forhandlingene om Irans atomprogram, som Netanyahu ser som en dødelig fare for Israel, på linje med holocaust i Europa.

Både Republikanerne og Netanyahu frykter at Iran skal lure Vesten og fortsette å utvikle atomvåpen i ly av en avtale, samtidig som de oppnår å få fjernet noen av sanksjonene som lammer økonomien.

Republikanerne bruker Netanyahu som sannhetsvitne for sitt syn. De har truet med å innføre nye sanksjoner mot Iran mens samtalene fortsatt pågår, og dermed sabotere forhandlingene.

Destruktivt

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice kalte i forrige uke besøket destruktivt for forholdet mellom USA og Israel.

Og Netanyahu har også provosert mange demokrater ved å avslå en invitasjon fra to av Israels nærmeste venner i Kongressen, senatorene Dianne Feinstein og Dick Durbin.

Mange amerikanske jøder er også skeptiske. Den jødiske lobbygruppen J Street, som støtter Obamas Iran-politikk og er kritisk til Israels håndtering av Palestina, kjøpte torsdag helsidesannonser i flere aviser der de kritiserer Netanyahu for å bruke Kongressen i valgkampen sin.

Les også:
Streiken splitter de ansatte: - Jeg jobber overtid så lenge det er nødvendig
Ber Olsen gjøre som Yellen
Jakter jobb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.