I sin «arbeidsrapport» under åpningen av Folkekongressen i Beijing i dag, lovte statsminister Li Keqiang å åpne nye sektorer for utenlandske investorer. Veksten forventes å bli lavere i år enn i 2014, da den endte på 7,4 prosent.

- Vekstmålet er på rundt syv prosent og tar hensyn til hva som er nødvendig og hva som er mulig. Hvis den kinesiske økonomien kan vokse på dette nivået i relativt lang tid vil vi legge et solid grunnlag for en modernisering, sa Li til de rundt 3000 delegatene.

Slår dette målet til, vil det bli den laveste veksten siden inngangen til 1990-tallet. Li sa til Folkekongressens delegater at målet er å gjøre Kina til et «moderat velstående samfunn».

- Vi må opprettholde en riktig balanse mellom en stabil økonomisk vekst og foreta strukturelle justeringer, sa Li.

Kommer reformer

Ifølge Li skal restriksjonene fjernes i halvparten av sektorer og bransjer hvor utenlandske investorer ikke kan investere i dag – blant annet innenfor teknologi- og servicesektoren.

Det vil komme reformer i bank- og finanssektoren. Kvalifiserte selskaper og investorer med egenkapital skal få mulighet til å etablere egne banker. Internettselskapene Alibaba og Tencent har allerede fått tillatelse til å starte banker.

De to selskapene vil bruke brukermassen på over 600 millioner mennesker, hvor de har detaljert informasjon om kjøpevaner og interesser, til å tilby spesialsydde finanstjenester.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Stor spenning før viktig begivenhet i Kina
 

Dyster start på året i Kina