Norwegian steg markert på Oslo Børs etter at selskapet torsdag ettermiddag varlset markedet om at selskapet nå omorganiserer den skandinaviske driften.

Styret i Norwegians datterselskap, Norwegian Air Norway (NAN), har i et ekstraordinært styremøte besluttet å etablere nye datterselskaper i Norge, Sverige og Danmark for de skandinaviske pilotene i selskapet.

Pilotene i Norwegian Air Norway har vært i streik siden lørdag morgen i forbindelse med tarifforhandlingene i selskapet. Onsdag ble streiken trappet opp. Resultatet har vært at Norwegian har innstilt alle innenriksflyvninger i Norge onsdag og torsdag denne uken.

På spørsmål fra TV2 opplyser Norwegian-sjef Bjørn Kjos at streiken trolig også vil ramme flyselskapet fredag.

I en børsmelding torsdag skriver Norwegian at morselskapet og pilotenes arbeidsgiver NAN «har vært tydelige på at kostnadsnivået må ned og fleksibiliteten opp i den skandinaviske operasjonen hvis selskapet skal kunne beholde like mange piloter som i dag».

«Alternativet er nedbemanning i Skandinavia», skriver Norwegian i meldingen.

«Virksomhetsoverdragelsen reduserer også risikoen for konkurs i NAN», påpeker selskapet.

- Vi har sagt helt klart og tydelig at all drift skal foregå i datterselskaper. Det er ikke mulig for oss å finansiere de 240 flyene vi skal ha inn hvis alle de 5000 ansatte skal være ansatt i morselskapet. Ingen banker eller finansieringsselskaper vil kunne akseptere den risikoen, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos til TV2 torsdag.

Norwegian-aksjen ble pauset fra handelen på Oslo Børs før meldingen om omorganiseringen ble kjent. Før pausen var kursen bare moderat endret sammenlignet med gårsdagens sluttkurs.

Etter pausen steg Norwgegian-aksjen bratt. Aksjen endte opp 3,7 prosent til 224,80 kroner på Oslo Børs torsdag.

I løpet av den siste uken har Norwegian-aksjen falt rundt 6,5 prosent, og sammenlignet med toppnoteringen 29. januar i år er kursen ned nær 30 prosent.

Les også:

Flyekspert:  - Det samme med en annen smak

Norwegian etablerer nye pilotselskaper i Skandinavia  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.