Norwegian-sjef Bjørn Kjos har i lang tid lånt ut aksjer i Norwegian til shorting. Hans teori er at det uansett vil være spekulanter som ønsker å shorte Norwegian så han kan like gjerne tjene noen kroner på dette.

- Vi har en avtale med Nordea og Danske Bank der de får låne fem prosent av våre aksjer, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos i et intervju med svenske di.se fredag.

Dagen før, torsdag, publiserte imidlertid samme avis en artikkel der de spekulerte i at Norwegian-sjefen "i det tysta" hadde kvittet seg med aksjer for 380 millioner kroner etter at streiken begynte.

Nå oppklarer altså Kjos selv misforståelsen.

Kjos understreker at denne typen avtale er vanlig blant store børsnoterte selskap i Norge.

Dette har også John Fredriksen gjort over mange år i selskapene han kontrollerer.

Kjos har nå rundt 1,6 millioner Norwegian-aksjer til en verdi av 356 millioner kroner til utlån. Kjos eier offisielt 25,02 prosent av selskapet, men ifølge aksjonærregistrene til informasjonstjenesten Oslo Børs VPS eier han kun 20,5 prosent av selskapet. Differansen er det han låner ut, altså rundt fem prosent av selskapet.

Sist Kjos solgte aksjer var 16. desember i fjor. Da solgte han i overkant av 700.000 aksjer til en verdi av 184 millioner kroner. Etter det har Norwegian-kursen falt 15 prosent, slik at Kjos har unngått tap på 27 millioner kroner på sin timing av aksjesalget.

Papirtap på 334 mill.

Alle aksjene er eid gjennom selskapet HBK Invest som er eid 84,1 prosent av Bjørn Kjos, 8,2 prosent av Norwegian-styreleder Bjørn Halvor Kise og 7,6 prosent av Kjos-broren Tore Kjos på 71 år.

Selv om disse tjener penger på å låne ut aksjer til shorting, betyr det ikke at de samlet sett tjener på kursfall i Norwegian. Som hovedaksjonærer har trioen papirtap på 334 millioner kroner siden kursfallet fra midten av desember ifjor.

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian har ikke svart på DNs henvendelser angående Kjos sin utlånspraksis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.