DN skrev i forrige måned om Wolfgang Wilhelm Schmitz (74), som bodde i Drammen og ble dømt til seks år i fengsel for å ha overført 320 millioner kroner til skatteparadiser. Borgarting lagmannsrett forkastet i januar 2013 anken fra stålmillionær Schmitz, og 74-åringen har kun sonet 117 dager av straffen.

- Schmitz er etterlyst i Schengen-området (26 eruopeiske land, journ.anm.) og har vært det helt siden han unnlot å møte til soning 18. september 2013. Straffedommen mot Schmitz ble rettskraftig i april 2013 da Høyesterett avviste anken hans, og vi vet ikke hvor han er nå, sa politiadvokat Andreas Schei i Økokrim.

Forsvarer Matthias Wilding forteller at klienten hans er bosatt i Tyskland, og at han forsøker å få soningsutsettelse i Norge.

- Min klient betrakter seg ikke på rømmen siden han personlig var hos Økokrim for å få utlevert passet fordi han skulle reise til Tyskland. Han oppholder seg  i sitt hjemland Tyskland og forholder seg til lover og regler. Min klient har fått tysk legeerklæring på at han er soningsudyktig på grunn av sykdom, og har sendt klage til Kriminalsorgen på avslaget han fikk om soningsutsettelse i Norge. Dette har han ennå ikke mottatt svar på, sier Wilding.

Den tyskfødte 74-åringen var styreleder og gründer i stålhandelsselskapet Nordic Intertrade i Buskerud da han overførte 320 millioner kroner fra selskapet i Norge og det tyske søsterselskapet til to selskaper på Isle of Man og Kypros som han selv kontrollerte. Gjennom fiktive fakturaer ble overskuddet flyttet fra Norge og Tyskland til skatteparadiser før skatt var betalt, ifølge dommen.

- I Tyskland kan man ikke dømmes for utroskap mot eget selskap. Min klient er en fri mann der, og det er en stor lettelse for ham. Så lenge dommen er rettskraftig i Norge, kan den også fullbyrdes i Norge, men ikke i Tyskland, noe lagmannsretten i Køln har fastslått, sa forsvarer Matthias Wilding da DN omtalte saken i forrige måned.

- Han er rettskraftig domfelt i Norge og etterlyst i Schengen-området. At en tysk domstol fastslår at straffen ikke skal sones i Tyskland, får ingen betydning for hvorvidt straffen skal gjennomføres. Det betyr bare at han skal sone i Norge, sa politiadvokat Andreas Schei.

Wolfgang Wilhelm Schmitz er registrert utvandret fra Norge den 15. september i fjor. 74-åringen møtte ikke i Oslo tingrett da søksmålet Schmitz anla mot Skatt sør ble behandlet i januar, og oppga dårlig helse som årsaken til fraværet. Ifølge dommen i den sivile tvisten økte skattemyndighetene Schmitz' skattepliktige formue med 148 millioner kroner og hans alminnelige inntekt med vel 3,5 millioner for perioden 2001 til 2010 etter at de i 2008 ble gjort oppmerksom på to truster i Liechtenstein og De britiske jomfruøyene.

Skattemyndighetene hevdet i retten at Wolfgang Wilhelm Schmitz i perioden 2001 til 2010 var den reelle eieren av de to trustene, og fikk medhold i Oslo tingrett. Det er ennå ikke klart om dommen blir anket fra Schmitz' side.

- Vi har ikke tatt stilling til dette, men vurderer å anke. Min klient har uansett ikke tilgang på disse midlene, som forsvant på grunn av bankkrisen på Kypros for tre år siden. Han er for øvrig uenig i at disse midlene var hans, sier forsvarer Matthias Wilding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.