En av USAs fremste Kina-eksperter tror det kinesiske kommunistpartiet er i ferd med å kollapse fra innsiden. President Xi Jinping får skylden.

Årets folkekongress i Kina går mot slutten. I nesten en uke har rundt 3000 delegater fra hele Kina fått «leke demokrati» og fatte beslutninger som i realiteten er avgjort på forhånd av kommunistledelsen. Dissens aksepteres ikke.

«Selektiv utrenskning»

President Xi Jinping har strammet grepet over kommunistpartiet og det kinesiske samfunnet siden han kom til makten for tre år siden. Det første han gjorde var å bryte opp en fraksjon i kommunistpartiet som han ikke hadde kontroll over.

De siste 18 månedene har han igangsatt en antikorrupsjonskampanje. Flere tidligere mektige kommunisttopper og deres medarbeidere er arrestert, men ingen i den nære kretsen rundt dagens kommunistledelse.

«Denne kampanjen viser seg å være minst like mye en selektiv utrenskning som en antikorrupsjonskampanje. Mange av målene har vært fra kretsen rundt tidligere president Jiang Zemin. I en alder av 88 år er han fortsatt gudfaren i kinesisk politikk», skriver professor David Shambaugh ved George Washington University i et innlegg i Wall Street Journal.

Shambaugh er en av USAs fremste Kina-akademikere og forfatter av flere bøker. Han er svært skeptisk til Xis styresett og mener at Kina står ved en skillevei.

«Sluttspillet for kommunistenes styre i Kina har begynt. Xi Jinpings hensynsløse tiltak bringer landet nærmere et bristepunkt», ifølge Shambaugh.

Han påpeker han ikke er den første til å spå kommunistpartiets kollaps i Kina; mange har ventet på dette i over et kvart århundre siden demonstrasjonene mot kommunistpartiet i 1989 og kollapsen i Sovjetunionen på begynnelsen av 1990-tallet.

Kinas nakne keiser

Shambaugh mener at det er skjedd store endringer i Kina bare de siste årene og at dette viser det er voksende uro i samfunnet:

  • Den kinesiske eliten har en fot ut av døren og de er klar til å rømme Kina hvis systemet begynner å smuldre opp. En undersøkelse fra Hurun Research Institute viser at 64 prosent av rike enten var i ferd med å emigrere eller hadde planer.
  •  
  • Xi har intensivert den politiske undertrykkelsen som begynte i 2009. Målene inkluderer pressen, sosiale medier, film og litteratur, religiøse grupper, internett, intellektuelle, tibetanere og uigurer, dissidenter, advokater, frivillige organisasjoner, universitetsstudenter og lærebøker
  •  
  • Selv mange lojalister begynner å stille spørsmål. Det er vanskelig å gå glipp av det politiske teateret, som med falske påskudd har gjennomsyret kinesisk politikk de siste årene. Det er tydelig når en deltar på konferanser at propagandaen har mistet makten og keiseren er naken.
  •  
  • Korrupsjon gjennomsyrer det kinesiske samfunnet. Dette er dypt forankret i ettpartistyret med patronatrelasjoner, en økonomi som mangler åpenhet, statskontrollerte medier og fravær av rettssikkerhet.
  •  
  • Den kinesiske økonomien blir sett på som ustoppelig i Vesten, men er i realiteten fastlåst i en rekke systematiske feller som det ikke er noen enkel vei ut av.

Professoren mener ikke dette er en fastlås situasjon og holder døren åpen for at en kollaps kan unngås. Det forutsetter politiske reformer.

«Hvis Kina ikke løsner på den drakoniske politiske kontrollen vil landet aldri bli et innovativt samfunn og få en kunnskapsøkonomi – hovedmålet fra den tredje plenumkonferansen. Det politiske systemet er blitt den viktigste hindringen for Kinas hardt tiltrengte sosiale og økonomiske reformer. Hvis Xi og partilederne ikke løsner på grepet, kan de utløse den skjebnen de håper å unngå», mener professor David Shambaugh.

Svak start på 2015

Kina vil legge frem en rekke statistikker for årets to første måneder på onsdag. Disse forventes å være relativt svake. Detaljhandelsomsetningen for økte med 12 prosent i desember. I januar og februar forventes denne å havne på 11,6 prosent vekst.

Industriproduksjonen forventes også å svekke seg fra 8,3 til 7,7 prosent. Investeringene i byene kan ha hatt den svakeste veksten siden desember 2002, ifølge Financial Times.

Kina fikk en overraskende høy eksportvekst i februar på nesten 50 prosent, men dette er et tall som Kina-økonomer mener ikke er gjenspeiler de faktiske forhold. I fjor slo myndighetene hardt ned på forfalskning av fakturaer i eksportsektoren.

«Stemningen i produksjonssektoren er fortsatt nedstemt ved inngangen til 2015. Eksportørene har meldt om færre ordrer og nedgangen i eiendomssektoren har ført til svakere etterspørsel», skriver Moody’s Analytics i en rapport.

Følger dollaren høyere

Den thailandske sentralbanken møtes til et rentemøte på onsdag. Økonomer er i tvil om det vil komme en rentenedsettelse. Eksportørene og reiselivssektoren ønsker at den thailandske valutaen svekkes. Som den eneste asiatiske valutaen har bahten styrket seg mot amerikanske dollar det siste året.

Dette gjør at eksportørene – og reiselivssektoren – er blitt mindre konkurransedyktige. Det er nesten ikke økonomisk vekst i Thailand etter flere år med politisk uro og et militærkupp i 2014.

«Med en negativ prisvekst og en svak økonomisk utvikling er det mange argumenter for at den thailandske sentralbanken skal sette ned renten. Det er bekymring for at dette skal utløse en ny vekst i husholdningsgjelden. Vi tror at de vil holde fast renten», skriver Capital Economics i en rapport på valutaene i fremvoksende markeder.

Den thailandske husholdningsgjelden er den høyeste i Sørøst-Asia – målt mot størrelsen på landenes økonomi (bruttonasjonalprodukt), rundt 88 prosent av bnp i 2014. For seks år siden var den på rundt 55 prosent.

Markedene

Den kraftige nedgangen på det amerikanske aksjemarkedet på tirsdag har fortsatt til deler av Asia på onsdag formiddag. Den fortsatt sterke dollaren er godt nytt for japanske eksportører som opplever at yenkursen fortsetter fallet.

Nøkkelindeksen Nikkei 225 har klatret i dag.

Ikke alle er overbevist om at dette vil fortsette.

«Forholdet mellom japanske yen og Nikkei-indeksen er av en slik art at en må være forsiktig å investere i noen av eksportørene. Jeg liker hva som skjer i bilsektoren ettersom den globale etterspørselen fortsetter å være meget sterk. Etter oppgangen Toyota har hatt må en se på muligheten for at dette kan være over», sier investeringsdirektør Tim Seymour hos Triogem Asset Management til CNBC Asia.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no