Antall registrerte alvorlige dataangrep økte til 88 i fjor, mot 51 året før. Ifølge NSM er risikoen for å bli utsatt for spionasje, sabotasje og terror større enn noen gang. Mørketallene antas å være store.

I sikkerhetsrapporten "Risiko 2015" heter det at de fleste av de alvorlige angrepene som NSM håndterte i fjor handlet om forsøk på spionasje mot norsk næringsliv og offentlige interesser.

Olje og gass

– Blant disse 88 er også det mest omfattende og alvorlige dataangrepet mot norske interesser noensinne, fortalte assisterende NSM-sjef Annette Tjaberg da hun la fram rapporten under den store sikkerhetskonferansen i Oslo tirsdag.

Det dreiede seg om et massivt og målrettet epost-angrep mot norske olje- og gassinteresser. Angrepet fant sted i fjor sommer.

– Et eksempel på at det kunne ha vært utvist åpenhet, sier Anundsen.

Omdømme

Justisministeren mener flere må svelge stoltheten som kanskje gjør at de velger å ikke fortelle om dataangrep de utsettes for.

– Det har vært en tendens til at man har vært litt redd for å dele informasjon. Kanskje har man forsøkt å holde det skjult i frykt for tapt omdømme. Det tar seg ikke godt ut at man ikke har tatt sikkerheten tilstrekkelig på alvor. Men vi må erkjenne at i det store bildet er det mange som rammes. Så det å ta tak og rydde opp, burde jo heller styrke renommeet til virksomheten, sier Anundsen.

Må lære

Han ønsker oppmerksomhet rundt dataangrep for å få flere til å lære.

– For det første er det behov for å spre kunnskap blant folk flest om hvor omfattende dette er, og hva som faktisk rammes. For det andre handler det om å øke sikkerhetsbevisstheten i andre virksomheter som også kan rammes, sier Anundsen.

På konferansen hadde han selskap av blant andre etterretningssjef Kjell Grandhagen, PST-sjef Benedicte Bjørnland, NSM-sjef Kjetil Nilsen og over 800 deltakere fra norsk næringsliv og offentlig forvaltning.

Økende risiko

I NSMs sikkerhetsrapport fastslås det blant annet at risikoen øker for at sentrale, kritiske funksjoner, samfunnsviktig infrastruktur og mennesker blir rammet av spionasje, sabotasje, terror og andre alvorlige handlinger.

Ifølge NSM skyldes dette en rekke faktorer – fra mangelfull sikring og teknologisk utvikling, til sikkerhetspolitiske endringer og nye trusler.

NSM peker også på et stort skadepotensial, blant annet fordi IKT-systemer i økende grad kobles sammen på tvers av sektorer.

– Små hendelser kan føre til stor skade. Strømbrudd kan for eksempel i løpet av få timer sette viktig infrastruktur ut av spill, fastslår NSM som er landets nasjonale fagmiljø for IKT-sikkerhet. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.