Japan Post Holding, som består av det statlige postvesenet, et stort forsikringsselskap og landets største sparebank, forvaltet over 179000 milliarder yen (11900 milliarder kroner) på vegne av kundene ved siste årsskifte. Dette er en statlig institusjon som kundene har vært trofaste mot gjennom mange tiår. Den japanske regjeringen har gitt klarsignal til en privatisering.

12000 mrd. i innskudd

Alibaba hentet inn vel 25 milliarder dollar i emisjonen før børsnoteringen ifjor høst. Denne emisjonen slo alle tidligere rekorder i verden. Japan Post kan hente inn 33 milliarder dollar hvis alt går etter planen, ifølge Japan Times.

Regjeringspartiet Liberal Democratic Party pusher gjennom endringer i postbanken som skal gjøre den bedre stilt til å konkurrere med privateide finansinstitusjoner. Blant annet er det forslag om å øke innskuddsgarantien fra 10 millioner yen for å øke innskuddene.

Dette har private banker og finansinstitusjoner protestert mot. Med 12000 milliarder kroner i innskudd utgjør dette nesten en tredjedel av Japans bruttonasjonalprodukt.

I Japan er det store forventninger til børsnoteringen. Japan Post kan bli en folkeaksje – tilsvarende hva som skjedde da Nippon Telegraph & Telephone (NTT) ble privatisert for 25 år siden i hva som hva verdens største børsnotering.

- Dette er som da NTT ble børsnotert og det er positivt. Når Japan Post blir børsnotert vil folk som ikke er interessert i verdipapirmarkedet bli interessert, sier direktør Masaki Kai hos det japanske finanskonsulentselskapet FinanTec, som også står bak nettstedet TokyoIPO.com, til MarketWatch.

I tillegg til holdingselskapet Japan Post Group skal to datterselskaper børsnoteres samtidig. Ifølge en oversikt fra Nikkei Asian Review har over 100 japanske selskaper planer om en børsnotering i 2015. Dette er sjette år på rad at antallet børsnoteringer øker i Japan.

Det er en ny interesse for aksjeinvesteringer hos japanske småsparere. Regjeringens «Abenomics»-politikk har som mål å skape en prisvekst på to prosent innen 2016. Denne prosessen er blitt forsinket, blant annet på grunn av fallet i energiprisene.

Nye børsnoteringer i Asia

Med en svært lav innskuddsrente - under en prosent i Japan - lokker aksjemarkedet for investorer i Asia. Shanghai-indeksen har steget med 81,4 prosent på 12 måneder. Nøkkelindeksen Nikkei 225 ved Tokyo-børsen ligger har denne uken ligget på det høyeste nivået siden mars 2000.

En oversikt viser at børsene i Shanghai, Bangkok, Shenzhen og Hong Kong har hatt de største emisjonene så langt i år. New York-børsen ligger på en 11. plass, ifølge Dealogic.

- Det er ingen signaler som tyder på at det kinesiske aksjemarkedet vil kjøles ned med det første. Det er optimisme hos investorer og dette er positivt for meglerhus som ønsker å få tilgang til kapital, sier analysesjef Castor Pang hos Core Pacific Yamaichi til Wall Street Journal.

En svak yenkurs støtter opp rundt de japanske eksportørenes konkurranseevne på de internasjonale markedene. Toyota ligger an til å få et rekordhøyt resultat etter at inneværende regnskapsår avsluttes om knappe to uker.

Ringer inn Line

Også i andre deler av Asia forberedes store børsnoteringer av selskaper som er ukjente utenfor Asia. Lynmeldingstjenesten Line dominerer i en flere asiatiske markeder. I motsetning til mange konkurrenter har Line en inntekstmodell som i 2013 innbragte flere milliarder kroner. Selskapet forventes å ha en verdi på mellom 12 og 20 milliarder dollar.

Den største aksjonæren i den kinesiske pc-produsenten Lenovo skal hente inn rundt tre milliarder dollar fra investorer i Hong Kong i sommer. Legend Holdings er et av Kinas eldste statskontrollerte selskaper.

Legend ble etablert i 1984 med 30000 dollar i støtte fra en statlig tenketank. Selskapet eier 30,6 prosent av Lenovo, som overtok pc-divisjonen til IBM for nesten ti år siden. Lenovo har en børsverdi på 124 milliarder dollar og er verdens største pc-produsent med en global markedsandel på 19,9 prosent i fjerde kvartal – foran HP og Dell, ifølge analyseselskapet IDC.

Forverring i Kina

En ny undersøkelse foretatt overfor børsnoterte kinesiske selskaper viser at optimismen faller. Fallende priser, høyere lønnskostnader, den pågående antikorrupsjonskampanjen og regulatoriske kostnader skaper hodebry for kinesiske selskaper.

MNI China Business Indicator falt for tredje måned på rad og sjeføkonom Philip Uglowhos selskapet tror at undersøkelsen viser at sentralbanken vil opprettholde den løse pengepolitikken.

Markedene

Litt av luften har gått ut av de asiatiske aksjemarkedene mot slutten av uken etter høy volatilitet og børsoppgang tidligere denne uken.

Den amerikanske rentebeslutningen har ført til mer stabilitet og gitt investorer et etterlengtet pusterom.

Kinas største forsikringsselskap har lagt frem bedre enn forventede resultater og aksjekursen på Ping An har steget med nesten fem prosent. Ping An fikk en resultatforbedring på 39,5 prosent i 2014.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no