Asias rikeste mann har stor tro på investeringer i Europa. Li Ka-shing vil overta den britiske mobiloperatøren og etablere Storbritannias største mobiltelefonselskap.

Li Ka-shing er kjent for å være villig til å ta en høy risiko når han ser en investeringsmulighet. Denne strategien har gitt resultater. Småinvestorer som har fulgt i fotsporene til 86-åringen, som begynte å produsere plastblomster i Hong Kong som 16-åring, er blitt rike.

Skal bli størst

I Asia går han bare under navnet «Supermann» - andre kaller han «Kinas Warren Buffett», etter den amerikanske investoren som har gjort stor suksess med å investere langsiktig og se nye muligheter innenfor etablerte bransjer.

Li har en formue på over 33 milliarder dollar, ifølge den siste Forbes-oversikten. Dette plasserer han på toppen av oversikten over Asias rikeste – foran den kinesiske internettmilliardæren Jack Ma.

Han har ikke tenkt å pensjonere seg. Nå bekrefter holdingselskapet Hutchison Whampoa, hvor familien er største aksjonær, at det skal kjøpe den britiske mobiloperatøren O2 fra spanske Telefónica. Prisen er på 10,25 milliarder pund (120 mrd. kroner) – under forutsetning av at enkelte avtalte resultater blir oppnådd de neste 15 månedene.

Hutchison Whampoa eier fra tidligere mobiloperatøren Three. Når de to selskapene blir fusjonert vil de ha over 30 millioner mobiltelefonabonnenter og bli størst av de tre operatørene i Storbritannia.

Rekordoppkjøp

Dette er det største oppkjøpet Hong Kong-konglomeratet har foretatt i utlandet.

- De kan få frem mange synergier ved en fusjon. Om dette gjør dem i stand til å bli fullt konkurransedyktige på det britiske markedet gjenstår å se, sier telekommunikasjonsanalytiker James Britton hos finansinstitusjonen Nomura til Bloomberg News.

Telefónica har slitt med ambisjonene om å bli en av de største mobiloperatørene i Europa. Konkurrentene har tilbudt kundene mer komplette pakker, hvor bredbånd og kabel-tv har inngått. Dette har Telefónica ikke vært i stand til.

Hutchison Whampoas finansdirektør Frank Sixt sa under en resultatpresentasjon tidligere i år at de ikke utelukker å dra inn andre partnere for å vokse på det britiske markedet. Hong Kong-selskapet la andre investorer ta en eierpost på inntil 30 prosent.

Tror på Europa – skeptisk til Kina

Li Ka-shing var blant de første investorene som satset på Kina tidlig på 1980-tallet. Med et utmerket kontaktnett helt til topps i kommunistledelsen hadde han tro på reformarbeidet mens konkurrentene var avventende.

Da mange rømte Hong Kong da det ble inngått en avtale om å tilbakeføre den britiske kronkolonien til Kina, så Li på dette som en unik mulighet til å investere og delta i privatiseringen av offentlige selskaper, blant annet innenfor infrastruktur og energi.

De siste årene har han blitt kritisert i blant annet Kina for å ha solgt seg ned på det kinesiske markedet. I løpet av 2013 solgte Li-familien eiendomsprosjekter for minst 2,9 milliarder dollar. Dette fortsatte gjennom fjoråret.

Eiendomsprisene i de kinesiske storbyene begynte å falle mot slutten av 2013. Selv viser han ingen følelser for investeringer han har foretatt.

«Alt kan være til salgs. Vi utelukker ikke noe», sa han i fjor.

Han har fått interessen for Europa igjen med flere større investeringer i Storbritannia før det siste oppkjøpet denne uken.

- Li er bekymret for en nedbremsing i den kinesiske veksten. Han har alltid vist en god timing for å kjøpe selskaper og verdier på bunnpriser. Det kan være årsaken til at han foretrekker Europa for øyeblikket. Han ser på det europeiske markedet som røverkjøp, sier analysesjef Castor Pang hos Core Pacific-Yamaichi International til nyhetsbyrået AFP.

Li Ka-shing er i ferd med å omstrukturere de to børsnoterte holdingselskapene og to nye selskaper vil oppstå. Disse vil ha hovedkontoret registrert på Cayman Islands og ikke i Hong Kong.

Japanske rekordinvesteringer

Japanske pensjonsfond kjøpte aksjer og obligasjoner i utlandet for 42 milliarder dollar i de to første månedene. Fortsetter det i samme takten vil det bli satt en ny rekord.

Verdens største pensjonsfond, det japanske Government Pension Investment Fund (GPIF), har fått nye retningslinjer fra regjeringen og kan øke investeringene kraftig i utenlandske aksjer og obligasjoner fra 2015. Private pensjonsfond har valgt å følge etter.

- GPIF er villig til å investere mer i risikofylte verdipapirer. De kan øke kjøpene av utenlandske aksjer med 8000 milliarder yen (525 mrd. kroner) og 2000 milliarder yen (132 mrd. kroner) i utenlandske obligasjoner. Det amerikanske markedet vil stå for det meste - eurosonen kun for en mindre andel, sier leder for valutastrategi hos Citigroup Securities, Osamu Takashima, til Reuters.

Ønsker jernmalmkartell

Toppsjef og grunnlegger Andrew Forrest i det australske gruveselskapet Fortescue Metals sa under en middag i Shanghai på tirsdag kveld at verdens fire største jernmalmprodusenter må begynne samarbeide.

- Situasjonen ville ha vært langt bedre hvis vi begynte å oppføre oss og reduserte produksjonen sammen, ifølge Sidney Morning Herald.

Dette har skapt kraftige reaksjoner fra det australske konkurransetilsynet.

«Kartelloppførsel, konkurransebegrensede avtaler, prissamarbeid og oppkonstruert ordninger er noe vi tar svært alvorlig, vil overvåke og avbryte», skriver Australian Competition and Consumer Commission i en uttalelse.

Jernmalmprisene har falt til det laveste nivået på seks år.

- Stålprisene i Kina har falt raskere enn jernmalmprisen. Det viser det ikke er etterspørsel etter stål i Kina, sier analysesjef med ansvar for metaller hos Bloomberg Intelligence, Kenneth Hoffman, til Australian Financial Review.

Markedene

Det er en retningsløs utvikling på de asiatiske aksjemarkedene onsdag formiddag. Oljeprisen (Brent) har falt med 1,5 prosent til 55,10 dollar fatet mens jernmalmprisen har klatret svakt.

I Hong Kong drar Hutchison Whampoa nøkkelindeksen høyere etter å ha inngått en avtale om å kjøpe den britiske mobiloperatøren O2 fra Telefónica.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no