Det var en kommentator i Bloomberg View, Josh Rogin, som først skrev om hvordan Jens Stoltenbergs kontor i god tid før det pågående besøket i Washington DC hadde bedt om et møte med den amerikanske presidenten. Ifølge Rogin bekrefter to kilder rundt Stoltenberg at Nato-sjefen ikke engang fikk noe svar.

Saken førte i går til at Stoltenberg på en pressekonferanse i forbindelse med et seminar måtte svare på en rekke spørsmål fra internasjonal presse om hvor alvorlig det er at Obama ikke vil møte Natos generalsekretær i en så krevende tid for alliansen. Stoltenberg understreket at han møtte Obama under Nato-toppmøtet i Wales, men måtte samtidig fastslå at det nå jobbes for å få til et bilateralt møte senere i vår.

- Våre team undersøker hvilke datoer som vil passe for begge parter, sa Stoltenberg.

Ikke alvorlig

Staben rundt Stoltenberg har lenge understreket at besøket i Washington denne gang ikke er et bilateralt besøk, men et lenge planlagt Nato-seminar hvor generalsekretæren taler og leder sesjoner. Og at han har hatt flere møter med den politiske ledelsen i USA, blant annet et nylig møte med visepresident Biden og utenriks- og forsvarsministre.

Samtidig vil ikke Stoltenberg svare på om det stemmer at han ba om et møte før dette besøket og om han fikk en respons fra Det hvite hus.

Bra for Putin

Ifølge Rogin i Bloomberg View har ikke president Obama en fullstappet timeplan i disse dagene hvor Stoltenberg huserer på Willard Intercontinental hotel, noen hundre meter fra Det hvite hus. Rogin skriver at avslaget fra Obama passer inn i bildet fra kritikerne om at presidenten heller vil møte problematiske ledere som den irakiske statsministere al-Abadi enn å nære allierte. "Budskapet den russiske presidenten Vladimir Putin vil ta med seg er at forholdet mellom Det hvite hus og Nato er dårlig, og han vil ha rett."

LES OGSÅ: BBC sparker «Top Gear»-programleder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.