Tirsdag skrev en kommentator i Bloomberg View, Josh Rogin, om hvordan Jens Stoltenbergs kontor i god tid før besøket i Washington DC denne uken hadde bedt om et møte med den amerikanske presidenten. Ifølge Rogin bekrefter to kilder rundt Stoltenberg at Nato-sjefen ikke engang fikk noe svar.

Saken førte onsdag til at Stoltenberg på en pressekonferanse i forbindelse med et seminar måtte svare på en rekke spørsmål fra internasjonal presse om hvor alvorlig det er at Obama ikke vil møte Natos generalsekretær i en så krevende tid for alliansen. Stoltenberg understreket at han møtte Obama under Nato-toppmøtet i Wales, men måtte samtidig fastslå at det nå jobbes for å få til et bilateralt møte senere i vår.

I et større intervju med Stoltenberg i morgendagens utgave av Dagens Næringsliv bekrefter Natos generalsekretær at Obama nå har bekreftet et møte i mai. På spørsmål fra DN om ikke Obama setter Stoltenberg i en vanskelig situasjon svarer han:

"Dette er ikke primært et bilateralt besøk, men et Nato-seminar lagt til denne datoen, her i Washington. Jeg har vært i Tyskland flere ganger uten å møte Merkel. Jeg møtte Obama i starten av min periode og kommer til å møte ham igjen i mai".

Les resten av intervjuet i lørdagens DN.

Ifølge DNs kilder er det ikke tilfeldig at det bilaterale møtet i mai mellom Obama og Stoltenberg annonseres så raskt etter at amerikanske politikere har kritisert den amerikanske presidentens ignoranse overfor Nato-sjefens tilstedeværelse i Washington.

Aftenposten skrev i går at den amerikanske senatoren Tom Cotton, som sitter i forsvarskomiteen, mente det var skandaløst at Obama har unnlatt å møte Natos nye generalsekretær.  Cotton oppfordret Obama umiddelbart til å treffe Stoltenberg for å bekrefte USAs støtte til organisasjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Stoltenberg flytter inn i "milliardærgata"
00:00
Publisert:

Les også: Måtte forklare Obama-nei


  Invitert til Det hvite hus i mai