EUs organ for flysikkerhet anbefaler alle flyselskap å innføre den såkalte «topersonsregelen» i cockpit. Anbefalingen kommer i kjølvannet av tirsdagens flystyrt i Frankrike, som kostet 150 mennesker livet.

Torsdag varslet styrelederen i EUs organ for flysikkerhet (EASA) at det kunne ventes store endringer i flysikkerheten. Dagen etter kom anbefalingen fra EASA, etter at flere flyselskap, deriblant Germanwings' moderselskap Lufthansa, allerede har gått inn for rutineendringen. Den innebærer at to autoriserte personer bestandig skal være til stede i cockpit under enhver flygning med passasjerfly. Minst én av disse skal være en «kvalifisert pilot», heter det i EASAs anbefaling.

Regelendringen blir innført som følge av at andrepiloten på tirsdagens Germanwings-flyging fra Barcelona til Düsseldorf tilsynelatende nektet kapteinen å slippe tilbake i cockpiten etter et toalettbesøk. Deretter skal han ha styrtet maskinen med vilje og tatt med seg 149 mennesker i døden.

Fredag var Lufthansa foreløpig siste selskap ut til å innføre regelen, til tross for at Lufthansa-sjef Carsten Spohr dagen før sa at selskapet ikke hadde planer om å endre sine rutiner.

Les også: Norske leger plikter å melde fra om syke piloter

Sykehus: - Piloten ble ikke behandlet for depresjon

SAS endrer cockpit-reglene

- Kapteinen forsøkte å slå seg inn i cockpit med øks  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.