Samtidig innleder organisasjonen en landsdekkende turné for å markere 150 år i Norge.

Informasjonssentralen til Røde Kors Hjelpekorps på Gol, som koordinerer fjellredningstjenesten over hele landet, åpnet lørdag - og med det er alt klart for storinnrykk i fjellet.

- Kom dere ut og nyt påsken. Det er godt for både kropp og sjel, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors til NTB.

Regner med travel påske

Fjorårets påske i fjellet var uvanlig rolig for Røde Kors, med få oppdrag og få skadde. Hjelpekorpset gjennomførte da 184 aksjoner og behandlet rundt 450 skadde. Til sammenligning måtte korpset i 2013 rykke ut 377 ganger og behandle nærmere 1.000 skader.

- Påsken i år faller tidligere enn ifjor. Derfor drar nok mange flere til fjells, noe som betyr at det blir mer å gjøre for fjellredningstjenesten, sier Havnelid.

- Ikke stol på mobilen

Hun regner med at mange påsketurister vil bli behandlet for bruddskader, og at noen vil måtte bli hentet ut fra fjellet grunnet dårlig vær.

- Dessuten er det enkelte som ikke disponerer kreftene sine godt nok, slik at de ikke orker å gå tilbake. Man må faktisk huske på at man skal gå både frem og tilbake, understreker Havnelid.

Generalsekretæren mener også at for mange blant fjellfolket stoler på teknologiske hjelpemidler:

- Mobilen kan gå tom for strøm, og det er ikke dekning i alle områder. Ta derfor alltid med kart og kompass, sier Havnelid.

Advarer mot skredfare

Generalsekretær Nils Øveraas i Den Norske Turistforening (DNT) deler Havnelids syn på mobilen. Han advarer samtidig mot skredfare i fjellet, og oppfordrer folk til å unngå terreng brattere enn 30 grader, samt være oppmerksom på snøskavler.

- Dessuten gjelder som alltid de gode, gamle fjellvettreglene, sier Øveraas til NTB.

Han tror i likhet med Røde Kors det blir storinnrykk i fjellet denne påsken:

- Det ser veldig bra ut. Det er gode snøforhold de aller fleste steder i landet, og vi regner med veldig bra besøk på DNTs hytter, sier Øveraas.

Markerer 150 år

Samtidig som påskeberedskapen er på plass, går startskuddet for Røde Kors' markering av 150 år i Norge. Jubileet markeres i 2015 med en landsdekkene «turné», og første stopp var Geilo lørdag, der både Havnelid og Øveraas var til stede.

- Vi reiser rundt med det vi kaller en rullende møteplass. Målet er å synliggjøre utfordringer i lokalsamfunn, samt trekke fram den lokale, frivillige innsatsen som legges ned over hele landet, sier Åsne Havnelid.

Innen turneen er over vil det være gjennomført nesten 100 stopp. Siste stopp blir etter planen i Oslo i slutten av september.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.