Da 30 av Nigerias 36 delstater var talt opp, hadde utfordreren Muhammadu Buhari bygd seg opp et forsprang på 2,5 millioner stemmer over president Goodluck Jonathan.

Den 72 år gamle generalen og tidligere diktatoren som nå framstår som en overbevist demokrat, lå dermed godt an til å sikre seg seieren, 30 år etter at han først kom til makten i et militærkupp.

Da opptellingen mandag kveld tok pause fram til tirsdag morgen, hadde Buhari sikret seg 12,9 millioner stemmer, mot Jonathans 10,2 millioner.

Buharu fikk 1,7 millioner flere stemmer enn Jonathan i den viktige delstaten Kano i det muslimske nord, som er hardt rammet av Boko Harams herjinger. Mens han fikk 1,9 millioner stemmer, måtte Jonathan nøye seg med 216.000.

Men fortsatt gjensto det å telle opp alle stemmene i flere av delstatene i det kristne, oljeproduserende Nigerdeltaet, som er Jonathans og hans parti People's Democratic Partys kjerneområde. I delstaten Rivers fikk PDP imponerende 95 prosent av stemmene.

Fare for vold

Slike resultater vekker mistanke om uregelmessigheter hos diplomater, valgobservatører og tilhengere av Buharus All Progressive Congress (APC).

Noen av APC-tilhengere strømmet ut i gatene for å protestere, og i Rivers' hovedstad Port Harcourt tok politiet i bruk tåregass mot et hundretall kvinner som demonstrerte utenfor valgkommisjonens kontor.

Helgens valg var preget av en rekke tilfeller av tekniske problemer, krangling og enkelte steder voldsepisoder, men mange steder var valgavviklingen likevel mindre kaotisk enn det som har vært vanlig ved nigerianske valg.

Minst 15 mennesker ble drept, de fleste i nordøst, der det islamistiske Boko Haram har erklært demokratiet krig og ønsker å opprette et middelaldersk kalifat.

Bekymringsfulle tegn

Både USA og Storbritannia sier de har sett bekymringsfulle tegn til manipulering av opptellingen.

«Hittil har vi ikke sett tegn på systemisk manipulering av valgprosessen. Men det er bekymringsfulle tegn til at prosessen der stemmene telles, kan være utsatt for politisk intervensjon», sier USAs og Storbritannias utenriksministre John Kerry og Philip Hammond i en felleserklæring.

Regjeringen avviste anklagene, men mistanke om uregelmessigheter kan føre til en repetisjon av volden etter forrige valg i 2011, da 800 mennesker ble drept, de fleste i det muslimske nord.

Boko Haram lyktes ikke

En FN-delegasjon opplyser at Boko Haram ikke har lyktes med å forstyrre valget, til tross for at det har vært flere blodige angrep mot velgere.

I den oljerike delstaten Rivers har imidlertid myndighetene innført portforbud for å hindre uro når resultatene kommer.

Rundt 70 millioner mennesker har stemmerett i Nigeria, som er Afrikas største og folkerikeste land med over 170 millioner innbyggere.

For å vinne presidentvalget må en kandidat ikke bare ha flest stemmer, men også minst 25 prosent støtte i to tredeler av landets 36 delstater samt i hovedstaden.

 

Les også: Valget i Nigeria måtte forlenges

 
Nigeria stenger grensene frem til valget

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.