Ifjor ble en nasjonal gruppe for overvåking av rømt oppdrettslaks etablert. Den består av forskere fra Havforskningsinstituttet, forskningsinstitusjonen NINA, Rådgivende Biologer AS, Uni Research Miljø og Veterinærinstituttet.

Etter å ha undersøkt 140 vassdrag i fjor, konkluderer forskerne med at det var et høyt innslag av rømt oppdrettslaks i 30 av elvene. Verst var det i Oselva med nær 60 prosent rømt oppdrettslaks. Andre elver med mer enn ti prosent rømt oppdrettslaks, som er satt som grense mellom lav/moderat og høy innblanding, er blant annet Glomma, Oldenelva, Gloppenelva, Jølstra og Salangsvassdraget.

Jo høyere andelen rømt laks er i et vassdrag, desto høyere er også risikoen for at villaks og rømt laks gyter sammen og at villaksgenene dermed blir påvirket.

Vestlandet har flest elver med høyt innslag.

Blant elvene med mellom fem og ti prosent rømt oppdrettslaks, finer vi blant andre Namsen, Reisaelva, Dirdalselva, Numedalslågen og Altaelva. Orkla, Gaula, Lærdalselva og Vosso hadde alle under fem prosent innslag rømt laks.

Den gjennomsnittlige årsprosenten for alle elvene var 8,6, ifølge rapporten.

 

Les også:

Får ikke napp i Kina dnPlus

- Laksen er Norges Ikea

Her er de nye vekstreglene for fiskeoppdrett  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.