Lakseprisene faller markert i et avventende marked.

Det skriver IntraFish fredag.

IntraFish har vært i kontakt med en rekke eksportører og oppdrettere rundt klokken 13:30, og alle sier at markedet er avventende.

- Prisen er betraktelig ned. Det er hverken kjøpere eller selgere nå. Det står fremdeles igjen mye fisk i Oslo som ikke er solgt fra denne uken. Markedet var ok til onsdag. I dag var det full stopp. Alle er livredde for å gjøre feil, sier en eksportør.

Dette bildet blir bekreftet av alle aktørene IntraFish har snakket med. Årsaken til bråstoppen er at det er relativt store volum som skal ut, kombinert med et avventende marked.

Prisene både eksportører og oppdrettere regner med nå ligger rundt 36-37 kroner for 3-6 kilos fisk i nord, mens i sør og på Vestlandet ser prisen ut til å ende på rundt 37-38 kroner for 3-6 kilos.

Nedjusterer prisanslag

Handelsbanken Capital Markets nedjusterer lakseprisanslag for 2015 og endrer kursmål på Marine Harvest til 110 (115) og Salmar til 150 (145).

Pareto oppgraderer i en bransjeanalyse Bakkafrost til hold (salg) og oppjusterer kursmålet på Marine Harvest til 124 (117).

Det melder Intrafish fredag.

Handelsbanken Capital Markets venter at snittprisen i 2015 blir 40,1 kroner pr kilo, mens de i 2016 venter 43,50 kroner pr kilo. Tidligere anslag var på 42,0 kroner pr kilo i 2015 og 44,50 kroner pr kilo i 2016.

Nedjusteringene kommer grunnet svak utvikling i Russland.

Forsiktige

«Vi venter at etterspørselsvekst i andre laksemarkeder gradvis vil absorbere overskytende volumer, og ser sterkere priser i 2016-18. Vi anser våre prisanslag for 2017 til å være på den forsiktige siden, da vi venter at veksten i tilbud ikke holder tritt med etterspørselen over tid», skriver analytiker Kjetil Lye i rapporten.

Lye venter en norsk tilbudsvekst på seks prosent i 2015, men kun en vekst på rundt tre prosent i årene 2016-2018, og viser til havbruksmeldingen.

«Stortingsmeldingen bekrefter at det ikke vil komme noe særlig kapasitetsvekst i Norge dersom det ikke blir en betydelig bedring i lusesituasjonen, noe som trolig vil ta flere år. Vi anser regjeringens forslag som positive for de børsnoterte selskapene, da de vil sikre lav tilbudsvekst og støtte bedret biologiske forhold fremover», skriver Lye.

Attraktivt priset

Handelsbanken forblir positiv til de lakseaksjene de dekker, og trekker frem Lerøy Seafood, SalMar og Grieg Seafood som toppvalgene, heter det i rapporten.

Selv om meglerhuset kutter sine EPS-anslag (resultat per aksje) med 5-20 prosent for 2015-16, mener de at aksjene er attraktivt priset.

«Med god visibilitet for en lav til moderat tilbudsvekst og høy inntjening for i alle fall perioden 2015-17, mener vi at prisingen fortsatt er attraktiv» heter det.

Meglerhuset gjør kun mindre endringer i kursmål. Enkelte anbefalinger blir endret som følge av kursutvikling på børsen.

Akkumuler-anbefalingen på Marine Harvest gjentas, mens kursmålet justeres fra 115 til 110 kroner.

Lerøy beholder sin kjøpsanbefaling, med uendret kursmål på 320 kroner. På SalMar beholdes kjøpsanbefalingen, mens kursmålet økes fra 145 til 150 kroner. Grieg forblir en kjøpsanbefaling, med uendret kursmål på 35 kroner.​

«Game changer»

Pareto Securities tror at havbruksmeldingen, dersom den blir vedtatt, vil gjøre at laksebransjen ikke lengre vil være syklisk som vi kjenner den i dag.

«Havbruksmeldingen tilsier en maksimal årlig kapasitetsvekst på tre prosent årlig de neste 10 årene. Dette vil gi lav tilbudsvekst, høye priser, mindre syklisk næring og lavere driftskostnader - dersom den blir vedtatt i Stortinget», skriver analytikerne Henning Lund og Fredrik Steinslien en rapport publisert fredag.

Meglerhuset kaller havbruksmeldingen en «game changer», og mener at den vil føre til en betydelig revurdering av lakseaksjene.

Meglerhuset beholder sine kjøpsanbefalinger på samtlige lakseaksjer de dekker, med unntak av Bakkafrost, hvor de endrer anbefalingen fra salg til hold. På Marine Harvest justeres kursmålet fra 117 til 124 kroner.

«Vi venter en årlig vekst i Norge på 3,6 prosent i perioden 2014-2018. Sammenlignet med historisk etterspørselsvekst på 8-10 prosent, venter vi nå høye priser og en slutt på den tilbuds-sjokk drevet volatiliteten i resultatene som det historisk har vært i sektoren», heter det i rapporten.

Meglerhuset venter forøvrig at fôrprisene vil komme ned som følge av normalisert fiske i Peru.​

Venter lav tilbudsvekst

Nordea Markets gjentar samtidig sin salgsanbefaling på Marine Harvest med kursmål 77 kroner.

«Før trading-updaten fra Marine Harvest, reduserer vi vårt EBIT-resultat for første kvartal med 7 prosent til 909 millioner kroner. Fra første kvartal 2015, dekonsolideres virksomheten i Chile. Når vi fjerner dette fra de konsoliderte tallene, reduseres estimatene for 2016-17 med 8-10 prosten. Vi beholder imidlertid fortsatt dette i vårt verdianslag, og det er ingen andre endringer i våre 2016-17-estimater», heter det.

Nordea Markets venter en fortsatt lav tilbudsvekst i laksemarkedet i årene fremover, med priser på rundt 40 kroner pr kilo. Grunnet høyere kostnader, forblir de negative til aksjen.​

 

Les også: Oslo Børs steg til ny toppnotering

- Riggeierne begynner å bli desperate etter jobb

- Jeg skulle gjerne ha fortsatt

Betaler en halv mill. i året for å gå på Harvard (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.