Kjell Inge Røkkes beste investering de seneste årene har vært i en seilbåt, skriver han i årets brev til Aker-aksjonærene.

Han mimrer om hvordan han for fire år siden fortalte at han og kona, Anne Grete, ville investere i båten.

«Vi var enige om å bygge en seilbåt på 66. Anne Grete mente fot, og jeg tenkte selvsagt i meter. Det ble 66 meter», skriver Røkke, og videre:

«Det er et tankekors at seilbåten er den beste sysselsettingen av kapital vi har hatt de siste årene. Da vi bygde seilbåten var det en investering i unike opplevelser sammen med familie og venner. Opplevelsene har vi fått, men planen var ikke at dette skulle være den beste økonomiske investeringen familien har gjort i de senere år».

Les hele brevet her: Her er Røkke-brevet

De la aldri båten ut for salg, men fikk «et tilbud som jeg ikke kunne si nei til», så Røkke solgte båten.

86 meter høy

Båten ble solgt ifjor høst, prisen er ikke kjent, og Røkke opplyser ikke hva «tilbudet han ikke kunne si nei til» består av men anslagene har vært mellom 300 og 800 millioner. Det var VG som omtalte salget i desember ifjor. Båtekspert Pål Silberg har tidligere uttalt til VG at ny pris for luksusseilbåten trolig lå rundt en halv milliard kroner. Båten har en mast på 86 meter, og ruvet dermed 20 meter over Rådhuset i Oslo. Den er bygget ved det nederlandske Vitters-verftet og den nye eieren har omdøpt båten til «Ahimsa», ifølge VG. Den er konstruert for fart og skal kunne seile i 25 knop (46 km/t).

- Svakt år

At den gigantiske yachten er «den beste sysselsettingen av kapital de siste årene» for Røkke trenger ikke bety så mye. Han legger nemlig ikke skjul på at han er er skuffet over året som har gått.

«2014 var et svakt år for Akers aksjonærer,» åpner han aksjonærbrevet med. Røkke har størstedelen av sin og familiens formue plassert i konglomeratet Aker, som blant annet kontrollerer selskaper som Aker Solutions, Det norske oljeselskap, Ocean Yield, Aker Biomarine og Havfisk. Verdien av Aker (såkalt verdijustert egenkapital) falt hele seks milliarder kroner fra 24 milliarder kroner ved årsslutt 2013 til 17,7 milliarder kroner ved årsslutt 2014.

 

Les også:

Røkke og Gjelsten sammen om nytt flyselskap

Kjell Inge Røkke snakker ut om milliardkrangelen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.