God morgen! Dette er DNs daglige morgenbrev fra Amerika med aktuelle markedsoppdateringer, nyttige analyser og lenker til interessante artikler for den som vil lese mer. Innspill eller kommentarer? Send epost til mb@dn.no

Børslokomotiver fra Coca-Cola via Facebook til McDonald's legger frem kvartalstall denne uken.

Totalt 140 selskaper skal i ilden, deriblant 12 av selskapene på Dow Jones-indeksen.

Det skjer etter et bratt fall fredag som så godt som visket ut årets børsoppgang i USA. Nøkkelfaktorer: Barskt vintervær, sterk dollar og svak oljepris.

Særlig dollaren plager storselskapene. I forrige uke varslet konglomeratet General Electric og tobakksprodusenten Philip Morris at de tapte milliarder på valutaeffekter i årets tre første måneder.

Oljeservicegiganten Halliburton er blant selskapene som åpner bøkene i dag. Hovedkonkurrenten Schlumberger varslet i forrige uke at ytterligere 11.000 ansatte vil miste jobben som følge oljepriskollapsen.

-I 2015 vil det handle om inntjening og hvorvidt de takler en sterkere dollar, sier investeringsstrateg Russ Koesterich i Blackrock til FT.

11 prosent av S&P500-selskapene hadde presentert tall per fredag. Drøyt syv av ti la frem bedre tall enn ventet. Det er litt bedre enn historisk gjennomsnitt, ifølge Factset. 

Meglerhuset Barclays venter at inntjeningsveksten per aksje (eps) vil bli negativ i første kvartal.

-Spørsmålet er om forventningene til aksjer har tilpasset seg utfordringene som makroforholdene skaper. Vi mener de har det nå, skriver analysesjef Jonathan Glionna i en oppdatering.

Barclays-toppen peker på at estimatene allerede er kuttet, selskapene har lagt frem en rekke negative nyheter i forkant av resultatsesongen, dollarstyrkelsen er priset inn, og eps-estimatene pleier som regel å bli lavere enn nødvendig.

Andre nyheter

Drar til Cuba: Industriledere og toppolitikere fra delstaten New York reiser i dag til Cuba. Dette er den første amerikanske handelsutsendingen etter at president Obama opphevet sanksjonene mot det latinamerikanske landet tidligere i år. Blant deltagerne: Mastercard, Pfizer og Jetblu samt guvernør Andrew Cuomo, ifølge en pressemelding.

Møter myndighetene: Kabelgigatene Comcast og TWC møter denne uken amerikanske konkurransemyndigheter for første gang siden fusjonen ble annonsert for 14 måneder siden, skriver flere medier. Det sammenslåtte selskapet vil kontrollere en tredel av markedet i USA.

Fjernet proppen: Fraktvolumene ved de store havnene i California skyter i været etter den positive løsningen på arbeidstagerkonflikten. Striden kan ha kostet USA én prosent av bnp i første kvartal.

Fem år i dag: «Deepwater Horizon»-riggen eksloderte i Mexicogulfen for fem år siden i dag dag. 11 personer omkom. Det tok 87 dager å stoppe utblåsningen, som førte til det største oljeutslippet i amerikansk historie.

Dette skjer i dag: Tynt på makrofronten. Kvartalstall fra Halliburton, Morgan Stanley, RCL og IBM.

Terminmarkedet klokken tre: S&P 500 opp 0,3 prosent; olje opp 1,1 pst.; en euro koster 1,0812 dollar; renten på tiårige statspapirer ned to punkter til 1,87 pst.

... og helt til slutt: Er Joan Jett på høyde med Dylan, Beatles og Stones? Helgens innlemmelser i «The Rock and Roll Hall of Fame» vekker oppsikt.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.