Likevel steg Oslo Børs gjennom mandagen. Norwegian Air Shuttle var blant aksjene som trakk oppover.

RCCL-aksjen sluttet ned 7,1 prosent etter å ha rapportert tall for første kvartal 2015 samt nedjustert helårsguidingen for 2015.

DNB Markets trekker i en oppdatering frem at det var særlig gudingen for andre kvartal 2015 som skuffet. RCCL guider et resultat på rundt 0,70 dollar per aksje i andre kvartal, mot DNB Markets' og konsensus' forventing på 1,10 dollar på forhånd.

DNB Markets gjentar en salgsanbefaling på RCCL, ifølge oppdateringen.

Kutter oljeprisforventningen og Statoil-estimat

Arctic Securities kutter sine Brent-oljeprisestimater for 2016, 2017 og lang sikt til henholdsvis 65 (83), 80 (92) og 90 (95) dollar per fat, ifølge en analyse fra meglerhuset søndag.

Arctics resultat per aksje-estimat på Statoil reduseres med 55 prosent for 2016 som følge av de oppdaterte oljeprisanslagene. Kursmålet er 90 kroner.

Estimatnedjusteringene kommer til tross for en god oppgang i etterspørselen etter olje i 2015 etter fallet i oljeprisen i fjor, men ettersom flere store prosjekter land utenfor Opec, eksklusive USA, allerede er under utvikling og snart skal settes i produksjon, venter Arctic å ikke se noe produksjonsfall før i 2017.

Med dette mener de at det trengs tid for å dreie den globale forsyningsmiksen bort fra høykostnadsprosjekter og mot kortsyklisk olje fra tette bergarter, noe som igjen indikerer en u-formet oppgang i oljeprisen.

Meglerhuset mener at økt produksjon fra Opec-land som Irak, Iran og Saudi-Arabia er den største risikofaktoren for et allerede overforsynt oljemarked.

Luftig

I en oppdatering mandag høyner DNB Markets kursmålet på Norwegian  Air Shuttle til 400 kroner fra 330 kroner, ettersom de venter at selskapets leasingaktivitet vil ta seg opp og bedre selskapets inntjening. Meglerhuset gjentar kjøpsanbefalingen.

DNB Markets har sett på leasingvirksomheten Norwegian har skissert for flyene som skal leveres i tiden fremover, og mener det er sannsynlig at flåten av Airbus 320neo, som vil bli levert i 2017-2022, går inn i denne modellen.

«Etter vårt syn vil denne utviklingen bidra til å løfte selskapets inntjening, og ikke minst kunne øke verdsettelsen som følge av en dempet samlet risikoprofil», heter det.

Frykter emisjon

Citi skriver i en oppdatering mandag at de fortsatt ser høy risiko for at Norwegian Air Shuttle blir nødt til å gjøre en emisjon. Tross høyere omsetning ventes ikke resultat per aksje bedres på mange år grunnet finansieringskostnader og fly-eierskap, mener meglerhuset.

Analytikerne i Citi skriver at Norwegian kan oppnå en ebtida-margin (inntekter før skatt, finans, avskrivninger og nedskrivninger) på 20 prosent i 2016 og økt omsetning med rundt 16-17 prosent i årene fremover. Til tross for dette, venter de at resultat per aksje, i beste fall, vil holde seg uendret på 23 kroner per aksje «i flere år etter 2016».

Norwegian Air Shuttle-aksjen steg 3,2 prosent til 297 kroner, omsatt for 261 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,04 prosent på 651,41 poeng, omsatt for 3,582 milliarder kroner.

Oslo Børs stiger mot nye høyder mandag. Foto: Erik Johansen /
Oslo Børs stiger mot nye høyder mandag. Foto: Erik Johansen / (Foto: NTB scanpix)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.