Rundt 800 båtflyktninger omkom i helgens forlis utenfor kysten av Libya. Kapteinen og styrmannen var blant de 28 som overlevde og er nå pågrepet av italiensk politi.

De første opplysningene etter forliset gikk ut på at fiskebåten hadde 700 båtflyktninger om bord.

En av de 28 båtflyktningene som overlevde hevdet at det var 950 mennesker om bord i fiskebåten og at mange var innelåst i lasterommet.

Intervjuet overlevende

FNs høykommissær for flyktninger opplyser nå at rundt 800 båtflyktninger omkom i tragedien i Middelhavet.

– Vi kan si at det er 800 døde, sier UNHCRs talskvinne i Italia, Carlotta Sami.

UNHCR har sammen med Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) intervjuet de fleste som overlevende dramaet og dannet seg et bilde av hvor mange som var om bord og hvor de kom fra.

Eritreere

– Det var litt over 800 mennesker om bord, blant dem barn i 10-12-årsalderen. Det var syrere, rundt 150 eritreere, somaliere. De forlot Tripoli i 8-tiden lørdag morgen, sier Sami.

De overlevende etter forliset kommer ifølge Sami fra Mali, Gambia, Senegal, Somalia, Eritrea og Bangladesh.

Kaptein og styrmann

Blant de overlevende var også kapteinen på fiskebåten, en tunisisk statsborger, som nå er pågrepet av italiensk politi, anklaget for medvirkning til massedrap.

En syrisk mann, som ifølge enkelte kilder skal ha vært styrmann om bord, er også pågrepet og siktet for menneskesmugling, opplyser Italias infrastrukturminister Graziano Delrio.

Fikk båten til å kantre

Ulykken skjedde rundt 110 kilometer utenfor kysten av Libya natt til søndag, da et portugisisk lasteskip nærmet seg den 20 meter lange fiskebåten for å undersøke om den trengte hjelp.

Da båtflyktningene trengte seg sammen langs rekka på den siden som vendte mot det portugisiske skipet, skal dette ha fått fiskebåten til å kantre.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: VG: Norge sender skip til Middelhavet

 
- Europa har et moralsk ansvar

Rystende øyenvitneskildring fra båtforlis