Hva folk faktisk betaler av renter kan ofte skille seg ganske kraftig fra bankenes offisielle rente - mange betaler mer, og en god del betaler også mindre. Men det er vanskelig for folk å skaffe seg oversikt.

Les også: Lojale kunder betaler 10.000 kroner ekstra

Derfor ber DN sine lesere om hjelp til å kartlegge bankenes rentepraksis. Over 2000 har allerede fylt ut vårt spørreskjema om sin rente, der målet er å kunne gi folk bedre oversikt over markedet, og å lage bedre og mer innsiktsfulle artikler om temaet. Vi ser klare mønstere og jobber for å kunne presentere dem best mulig for hver enkelt lånekunde. Vi trenger flest mulig rapporter for å gjøre dette best mulig.

Se første utdrag av dataene her: Sjekk bankenes gullrenter

Hjelp oss å gjøre lånemarkedet mer gjennomsiktig - fortell oss om ditt boliglån:

 

Svarene vil kunne bli publisert på DN.no uten kontaktinformasjon. Vi ønsker å kunne bruke enkeltsetninger uten identifiserbar informasjon fra historier folk forteller om sin rente, men vil ikke bruke hele historier uten å ta kontakt med innsenderen.

Vi ønsker i første omgang kun rapporter om flytende rente.

 

Lojale betaler mest

Gamle boliglånskunder får systematisk dårligere rente enn de nye bankene ønsker å lokke til seg, og akkurat nå er forskjellene ekstra store. Det viser en oversikt fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). I snitt er det snakk om 0,5 prosentpoeng, som betyr at gamle lånekunder i snitt betaler 10.000 kroner ekstra i året for et lån på to millioner kroner.

.

Tause om snittrente

Svenske myndigheter vil fra sommeren kreve at bankene innrapporterer snittrenten kundene faktisk betaler, i håp om at dette skal bidra til konkurransen. I Norge ønsker ikke storbanken DNB å si hva deres snittrente er, og de er skeptiske til den svenske regelen.

– Vi har hatt rekordstor pågang gjennom første kvartal på både eksisterende og nye kunder som spør om boliglån, og folk er opptatt av hvilken rente de selv kan få. Ikke hva som er snittprisen, sier informasjonssjef Even Westerveld i DNB.

Heller ikke Nordea vil vise frem snittrenten i Norge på forespørsel, men sier de vil rette seg etter eventuelle krav fra myndighetene.

Del gjerne denne saken, og bidra til best mulig tallmateriale for DNs renteoversikt, uavhengig av hvilke opplysnigner bankene ønsker å gi fra seg. 

Les også om bankenes gode fortjeneste:

Hver fjerde rentekrone i fortjeneste (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.