Etter at sentralbanken kuttet styringsrenten i desember i fjor, har mange nordmenn kunnet nyte rekordlave renter på boliglånet.

Flere har også fått lån, noe som har bidratt til å presse prisene opp i mange områder: I løpet av de siste fem årene har boligprisene steget 34,6 prosent, viser tall fra Eiendom Norge.

Statsminister Erna Solberg (H) frykter derimot ikke at landet står overfor en såkalt boligboble.

- Hovedutfordringen med at folk får lånt så mye er at man ikke vet hvordan den økonomiske utviklingen og jobbsikkerheten vil komme til å være. Det er ikke en boligboble som sådan, mener hun.

Klar oppfordring

Solberg har derfor en klar oppfordring til alle som går med planer om å kjøpe bolig:

- Hver familie bør tenke gjennom om de har robusthet nok i sin økonomi til å kunne klare en periode i omstilling mellom jobber, eller en periode hvor renten går opp, sier hun.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets er blant økonomene som mener arbeidsledigheten vil øke over fire prosent i årene fremover.

Arbeidsledighetstall fra NAV viser at ledigheten allerede er på vei opp.

Tror på nedkjøling

Solberg inviterte tirsdag pressen til lunsj for å fortelle om Høyres landsmøte som går av stabelen torsdag.       

Partiet skal blant annet diskutere hvordan utviklingen av landets voksende byer kan møtes, og hvordan det bør legges til rette for flere boliger i landet.

Solberg mener boligprisene, som steg for 15. måned på rad i mars, skyldes at det på landsbasis bygges 10.000 boliger for lite.

- Vi har bygget for få boliger i forhold til boligveksten vår. En del av økningen i boligprisen har derfor vært begrunnet i konkurransen av et for lite gode. Det betyr at du må regne med at prisene kommer til slakke ned etterhvert som boligbyggingen øker, sier Solberg.

 

Les også: Mener oljebransjen må gå fra Mercedes til Toyota

Dette er Norwegians nye ruter

Jensen advarer boligkjøpere(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.