– Vi tar opp saken på bakgrunn av de potensielt svært alvorlige følgevirkningene for hele det regionale og lokale kulturlivet i norske kommuner og fylkeskommuner, sier KS-direktør Helge Eide til Kommunal Rapport.

I første omgang er det Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand og Stavanger Konserthus som risikerer å måtte tilbakebetale til sammen 550 millioner kroner i merverdiavgift.

Kravene er fremmet av henholdsvis Skatt Sør og Skatt Vest, som mener at en regelendring i 2008 innebærer at det likevel skal betales moms for byggesummen. Kulturhuset er momspliktig dersom det driver med mer enn 5 prosent kommersiell virksomhet, ifølge en dom i EFTAS overvåkingsorgan ESA.

Men både Stavanger, Kristiansand – og en rekke andre byer – har bygget kulturhus de senere årene i den tro at de har hatt rett på momskompensasjon. De bestrider derfor kravene.

Reagerer

Også kulturminister Thorhild Widvey (H) mener kravene virker merkelige.

– Jeg kan vanskelig forestille meg at Stortinget, da de bevilget 250 millioner kroner til å bygge konserthuset i Stavanger, skulle sende en regning på 256 millioner noen år etterpå. Det samme gjelder for Kilden. Denne saken må vi åpenbart gå i dybden på, her er det et eller annet som ikke stemmer, sier hun til NRK.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.