De siste dagene har norske nettbrukere fått en tilsynelatende tilforlatelig artikkelside fra VG Nett som dukker opp i et vindu på datamaskinen. Siden, som er svært lik VG Nett i layout og design, har en artikkel som handler om hvordan Apple gjennom en spesiell nettjenestene auksjonerer bort nye Iphones til én krone.

Artikkelen har intervju og et bilde med en person som har brukt denne hemmelige tjenesten, og en lenke til tjenesten der leserne kan forsøke å få en billig Iphone. Artikkelen har godt norsk språk og bærer ikke preg av å være oversatt med automatiske oversettelsesverktøy. Artikkelen skal ikke ha dukket opp når leserne var inne på VGs nettsider, men dukket opp som en pop-up ved besøk på andre nettsteder.

På kortjakt

Kikker man nærmere på den falske VG nett-artikkelen, viser det seg at nettadressen, som begynner med «www.vg» egentlig ikke ligger i VGs nettdomene. Det er ikke kjent for DN hva som skjer dersom man trykker på lenken til den omtalte tjenesten, men trolig dreier det seg om et phishing-angrep, der svindlere forsøker å få opplysninger og kredittkortinformasjon fra dem som lar seg lure.

Slike angrep er velkjent via epost, der svindlerne oftest utgir seg for å skrive fra en bank, og leder mottagerne til en falsk nettside for banken. Det er uvanlig at medier og redaksjonelt innhold brukes for å svindle leserne.

"Svært alvorlig"

VG ble onsdag klar over forsøket, etter at flere av leserne tok kontakt, opplyser digitalredaktør Ola Stenberg i VG.

– Vi tok dette svært alvorlig da vi ble kjent med det. Vi startet arbeidet med å få denne siden tatt ned, og det har vi lyktes med, men i denne verdenen er det aldri noen garanti for at den ikke dukker opp igjen, sier han.

– Dette er noe vi bruker tid på for å finne ut mer om hva som har skjedd i dette isolerte tilfellet. Vi kjenner ikke omfanget av dette, men det var vanskelig å skille denne siden fra det som kunne vært VG, bortsett fra innholdet. Vi vet ikke hvem som står bak eller hensikten med siden. Men dette er virksomhet vi ser svært alvorlig på, sier Stenberg

Saken er ikke anmeldt til politiet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.