- Finanskriser oppstår når avkastningen på store overskudd er fundert på verdipapirgevinster og ikke verdiskapning, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse og leder av Senter for lønnsdannelse.

Og dit mener han at hele den vestlige verden er - og har vært på vei siden finanskrisen i 2008.

- Problemet er at kapitaleierne ikke investerer i verdiskapende virksomhet - men heller eiendom, aksjer og rentebærende papirer, forklarer han.

Finanskrisen korrigerte ned gevinsten på en rekke verdipapirer og eiendommer i mange land, men har ifølge Bjørnstad likevel bare forsterket hovedproblemet.

- Rentekuttene i etterkant har bidratt til økning i inntektsfordelingen og økning i kapitaleiernes inntekter på bekostning av lønnsommottakerne. Det er lønnsmottakerne som holder hjulene i gang, sier han.

Ond sirkel

Effekten slår negativt ut på to måter:

* Rike får mer, men bruker mindre på varer og tjenester. Det fører til lavere etterspørsel og økt arbeidsledighet.

* Når rentene presses ned, presses prisene på eiendom og andre eiendeler opp. Forbrukerne tvinges da til å ta opp mer gjeld.

- Det er en ond sirkel, sier Bjørnstad, som mener det nå foregår interne devalueringer på samme måte som etter finanskrisen på 1930-tallet.

- Land etter land reduserer nå skattene sine for næringslivet i et forsøk på å stimulere til jobbskaping og investeringer. Men lønnsomhet er ikke grunnen til at de lar være å investere, mener han.

Ny Bretton Woods-avtale

Derimot må massive, koordinerte investeringstiltak mellom flere land til for å få opp aktivitet og verdiskapning, forklarer han.

- Det er et stort etterslep på offentlig infrastruktur i alle vestlige land. Dette vil være umulig for å gjennomføre for ett land alene, det vil bli straffet gjennom finansmarkedene hvis det får for store underskudd, mener sjeføkonomen.

Bjørnstad peker på at det er «gratis» å låne penger. I tillegg har mange vestlige land ledig arbeidskraft og mulighet for å gjøre flere investeringer uten at det skaper inflasjon.

- Jeg vil ha en ny Bretton Woods-avtale. Verdensbanken og det internasjonale pengemarkedsfondet (IMF) ble opprettet for å forebygge skadelige devalueringer etter finanskrisen på 30-tallet. Nå trenger vi en internasjonal dugnad.

 

Les også: Her er det oppdaget et gigantisk basseng med magma

Denne klokken solgte mer på én dag enn Android Wear gjorde i hele 2014

Meglerhus til Norwegian: - Selg flyene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.