Statsminister Erna Solbergs blå-blå regjering har vært gjennom noen tøffe måneder preget av borgerlig regjeringsbråk. Det meste av oppmerksomheten har handlet om kranglene mellom Frp og samarbeidspartiene om statsbudsjett og asylbarn.

- Vi er et samlet lag foran valgkampen. Det trenger vi, for vi vet at angrepene kommer og at det blir tøft. Men vi har de beste løsningene og de beste kandidatene, derfor gleder jeg meg til å drive valgkamp med oss, sier Solberg i sin landsmøtetale.

Borgerlig bråk

Det borgerlige bråket har ført til at oppslutningen rundt begge regjeringspartiene har gått ned på målingene. I mars hadde Høyre en oppslutning på 23,6 prosent på DNs partibarometer. FrP fortsetter å falle på meningsmålingene og hadde i mars en oppslutning på 9,1 prosent.

Sentrumspartiene Sp og KrF derimot, har hatt en langt mer stabil oppslutning. Erna Solberg brukte ikke tid på å kommentere det borgerlige bråket. Hun brukte heller tiden på å å ramse opp alt regjeringen har fått til så langt. Pakkeløp for kreftpasienter, videreutdanning for lærerne og mer penger til vei, jernbane og kollektivtransport var med på skrytelisten. Statsministeren benyttet også anledningen til å snakke om de store og tunge sakene som Solberg-regjeringen har satt i gang. De skal få gjennom både en kommunereform og politireform – saker som  krever bred forankring.

Angriper Ap

Erna Solberg og Siv Jensen (FrP) har de siste dagene kritisert Jonas Gahr Støre for å snakke lite om den omstillingen som landet skal igjennom. De har også beskyldt partiet for uansvarlig pengebruk gjennom sine valgløfter. På Høyres landsmøte beskyldte Solberg den rødgrønne regjeringen for å mangle handlekraft:

- Den forrige regjeringen reflekterte rundt utfordringene, men handlet lite. Vår regjering lar de langsiktige perspektivene styre politikkens retning. Det er det nye oljeprisfallet. Reduserte investeringer faller nå sammen med at oljeselskapene kutter kostnader. Omstillingen som kunne skjedd over flere år, vil nå skje raskere og bråere, sier Solberg i sin landsmøtetale på Gardermoen.

Vi stiller så raskt som mulig

Regjeringen har de siste månedene håndtert en rekke krevende utenrikspolitiske saker. Russlands aggressive opptreden, situasjonen i Irak og Syria og katastrofen i Middelhavet har krevd mye oppmerksomhet. På landsmøtet understreker Solberg at Middelhavet ikke skal være en kirkegård.

- Det er viktig at det finnes steder i verden hvor menneskene ikke er like privilegerte som oss. Det medfører et ansvar. Et ansvar for å hjelpe. Det gjelder ikke minst iden grufulle katastrofen som utspiller seg i Middelhavet. Det er viktig at flere nå øker innsatsen, og at den samlede innsatsen er koordinert. Vi har tilbudt et skip til EUs operasjon, og vi stiller så raskt som mulig.

Nevnte ikke kvoteflyktninger

Torsdag sendte integreringsminister Solveig Horne (Frp) ut et brev der hun ba kommunene svare på hvor mange ekstra flyktninger de kan ta imot i år og neste år. Solberg har gjort det klart at hun heller vil hjelpe flyktningene der de er, fremfor å hente flere tusen krigsflyktninger til Norge. I talen understreker hun at Norge allerede gir store summer til Syria. Hun lover samtidig mer.

– I revidert nasjonalbudsjett foreslår vi å ytterligere øke innsatsen i nabolandene og inne i Syria, sier hun.

Alstadheim Episode 5. Erna Solberg
Landsmøtesesongen er i gang, og DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim intervjuer partilederne.
15:14
Publisert:





 

 

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Støre kritiseres for uansvarlig pengebruk

Solberg: Et annet Ap under Støre

  – Plutselig er Jens Stoltenberg blitt gromgutten til Siv og Erna