Finanstilsynet mener bioenergiselskapet Solør Bionergi Holding har inntektsført et suksesshonorar i regnskapet for 2013, som det ikke er grunnlag for, ifølge en melding tirsdag.

I mai 2014, før offentliggjøring av årsregnskapet med forbehold fra revisor, innhentet selskapet ny egenkapital på 720 millioner svenske kroner og utstedte et obligasjonslån på 950 millioner svenske kroner. Solør Holding hadde på dette tidspunktet offentliggjort et urevidert delårsregnskap for fjerde kvartal 2013 der inntekten var inntatt.

"Uten inntekten ville Solør Holding vært i brudd med lånebetingelser i det noterte obligasjonslånet", heter det.

Suksesshonoraret på i alt 71,6 millioner kroner var basert på en avtale om leveranse av transaksjonstjenester til et svensk selskap, som tidligere var søster- og nå er morselskapet til Solør Holding, påpeker tilsynet.

"Etter Finanstilsynets vurdering gir ikke avtalen grunnlag for inntekten, hverken i 2013 eller 2014", heter det.

I tillegg til dette offentliggjorde Solør Bioenergi årsregnskapet for 2013 mer enn to måneder for sent. Finanstilsynet har derfor ilagt selskapet et overtredelsesgebyr på 75.450 kroner, fremgår det.

Solør Holdings opprinnelige halvårsresultat for 2014 inneholdt i tillegg til den feilaktige inntekten på 71,6 millioner kroner, en rekke andre "vesentlige feil", ifølge Finanstilsynet.

Selskapet la først i februar 2015 frem korrigert halvårsrapport for 2014.

Solør Bioenergi produserer og selger trebasert bioenergi og opererer innen energigjenvinning fra forurenset avfallstre. Selskapet ledes av tidligere teknologidirektør i Aker og toppsjef i Aker Kværner, Martinus Brandal.

Les også:
Vil ettergå Hordaland-politiet
Inntil 400 må gå i oljeserviceselskap  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.