Ønsker om avbyråkratisering og mer effektiv offentlig sektor gikk igjen i talene på Frp-landsmøtet lørdag.

Men Akademikernes leder Knut Aarbakke  er skuffet etter halvannet  år med Frp i regjering:

- Regjeringen kutter ikke byråkrati. Dette har jo vært en hovedsak for Frp de siste 10-15 årene. Men det er blitt over 3.000 nye statsansatte i perioden - ni hver dag, sier han.

Frp-nestleder Per Sandberg kjøper ikke slik kritikk.

Flere, ja, men det er sykepleiere, lærere, politi. Folk som kan leverer bedre tjenester som vi vil ha, ikke byråkrati, sier Sandberg.

Verst

Aarbakke synes organiseringen av statlig sektor er verre enn de over 3000 flere ansatte.

- Regjeringen har ikke hatt politisk kraft til å gjøre noe med stadig voksende rapporteringskrav. Dette handler om struktur og regime. Det er skjemaer, registrering og tilbakemeldinger. Det finnes til og med retningslinjer om å skrive retningslinjer. Dessuten er statlig sektor preget av null toleranse for feil, sier han.

Aarbakke godtar at det har vært vekst i antall ansatte i utdannelse.

- Men selv innen høyere utdannelse er det antallet administrativt personale som vokser mest, ikke de som forsker eller underviser. Ved Universitetet i Bergen var det dobbelt så mange administrativt nyansatte som forskere over noen år, sier han.

Aarbakke bebreider statlig sektor for å organisere seg slik at det er liten oppmerksomhet om tjenestene som leveres.

- Hvis Nav kan rapportere om at målene er nådd for antall registreringer og vedtak, er det greit. Tjenestekvaliteten spørres det ikke om, sier Knut Aarbakke.

- Mye å snu

Her gir Frps Sandberg kritikeren litt medhold:

- Jeg skjønner utålmodigheten.  Vi har vært i regjering i halvannet år. Men det er mye å snu, sier han.

Sandberg støtter Akademiker-lederens ønsker om kraftig kutt i «meldeplikten», og større selvstendighet og ansvar for de enkelte statlige organisasjonene. Aarbakke tror dette er viktigste vei å gå for å redusere byråkratiet.

- Her har regjeringen så langt ikke levert. Det er heller ikke motiverende for folk som jobber i staten å høre at regjeringspartiene vil dem til livs, sier Knut Aarbakke.
 

Alstadheim Episode 6: Siv Jensen
DNs Kjetil B. Alstadheim møter Siv Jensen i #alstadheim episode 6.
16:01
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.