I valgkampinnspurten i Storbritannia har spekulasjoner om hvem som vil gjøre en avtale med hvem etter valget blitt et hett tema. Velgerne har fått få klare svar.

Valget er helt åpent, og kan ende med at Storbritannia for første gang i historien får en trepartiregjering.

– Det kommer til å bli en stor konstitusjonell utfordring for britene, som tradisjonelt har hatt flertallsregjeringer. Det var ille nok ved forrige valg, da de lurte på hvordan de skulle takle en regjering med to partier, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, som er førstelektor ved Universitetet i Agder.

Kjemper for flertall

Britene går til valg førstkommende torsdag for å velge 650 representanter til Parlamentet. Meningsmålingene er entydige: Verken statsminister David Camerons konservative parti eller Ed Milibands Labour vil få flertall alene etter valget. Da må de støtte seg på et av de mindre partiene, enten i koalisjon, gjennom en samarbeidsavtale eller fra sak til sak.

Statsminister David Cameron avviser ethvert spørsmål om hvilket parti han kan gå i samarbeid med etter valget med å vise til at han fortsatt tror De konservative kommer til å få flertall i Parlamentet:

– Vi jobber for en majoritetsregjering. Nå mangler vi bare 23 seter for å få det til, sa Cameron til BBC lørdag. Han oppfordret folk til å stemme på den de ønsker som statsminister.

Cameron ville ikke si hvem det kan bli aktuelt å samarbeide med dersom hans konservative parti ikke lykkes i å sikre flertall alene. I 2010 måtte han gå til Liberaldemokratene for å danne regjering, men det er langt fra sikkert at det er et samarbeid som vil fortsette etter valget.

Nei til SNP-samarbeid

Labour kan få flertall ved å støtte seg til det skotske nasjonalistpartiet SNP, som ligger an til å bli det tredje største partiet i Parlamentet. Men det har Labour-leder Ed Miliband tvert avvist.

– Jeg vil ikke danne en Labour-regjering dersom det betyr avtaler eller en koalisjon med SNP, sa Miliband i en utspørring på britisk TV torsdag.

Miliband sier at det er uaktuelt å samarbeide med et parti som har som mål å splitte opp Storbritannia. SNP har et uavhengig Skottland som mål.

SNPs partileder Nicola Sturgeon reagerer sterkt på Milibands uttalelser:

– Det virker nesten som om Miliband heller vil se David Cameron og en konservativ regjering tilbake i Downing Street framfor å samarbeide med SNP. Er det tilfelle, vil skottene aldri tilgi Labour, sa Sturgeon til BBC.

Som Cameron, sier også Miliband at Labour fremdeles håper å sikre seg flertall i Parlamentet, og vil derfor ikke diskutere mulige samarbeidspartnere etter valget.

Mindre partier som De grønne, walisiske Plaid Cymru og det nordirske unionistpartiet DUP kan få innvirkning på regjeringsdannelsen. Mens de to første har sagt at de vil jobbe for å holde de konservative ute av Downing Street, holder DUP døren åpen for begge partier. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

Les også:  Britisk valg skal vinnes på dørstokken


Kan et usikkert smil og dårlig tv-karma ødelegge et valg?