Innkjøpssjefsindeksen tar pulsen på den kinesiske økonomien. Myndighetene har en offisiell versjon og storbanken HSBC kommer med sin egen variant sammen med Markit Economics. Den private HSBC-indeksen er basert på samme metode som benyttes i Japan og Sør-Korea.

April-undersøkelsen fra innkjøpssjefene (purchasing managers index) viser store avvik.

Fall i fabrikkaktiviteten

HSBC kom med en foreløpig rapport for 10 dager siden og denne viste et svakt fall. Nå er det endelige resultatet ute og denne viser en måling på 48,9. Et måletall lavere enn 50 viser et fall i aktiviteten.

- Den kinesiske industrien har hatt en svak start på andre kvartal. Fallet i aktiviteten er det største på ett år og produksjonen har stagnert, sier sjeføkonom for Kina hos HSBC, Qu Hongbin.

Den offisielle pmi-indeksen for april endte på 50,1 – en svak oppgang. I denne undersøkelsen inngår i hovedsak store selskaper; HSBC-målingen henter inn underlagsmateriale fra flere små- og mellomstore selskaper. Disse har større problemer med å få finansiering i Kina.

 «Dataene antyder en relativt svak innenlandsk etterspørsel. Dette var den viktigste årsaken til den lavere målingen for april. Eksporten tok seg opp marginalt. Sysselsettingen ved fabrikkene fortsetter å falle og innkjøpsaktiviteten falt med det raskeste på 13 måneder», skriver Markit i rapporten.

Venter tiltak

Myndighetene er kjent for å bruke rapportene for å lansere tiltak for å få økonomien tilbake på rett spor. I år er målet å få en økonomisk vekst på syv prosent. Kina er i rute etter første kvartal, men næringslivet må dra en større del av lasset.

«Kinesiske myndigheter blir stadig mer bekymret for den økonomiske nedgangen. I de neste par månedene forventer vi at myndighetene vil fremskynde investeringer i infrastruktur med økt støtte fra bankene og kutte styringsrenten», skriver storbanken UBS i en rapport.

Myndighetene har satt ned renten to ganger siden slutten av 2014 og redusert reservekravet til bankene hvor de må plassere nesten en femtedel av innskudd hos sentralbanken. Det forventes at reservekravet vil bli satt ytterligere ned for å øke utlån.

- Den kinesiske økonomien har ikke nådd bunnen. Det vil komme nye tiltak, spår Kina-økonom Larry Hu hos Macquarie Securities overfor Wall Street Journal.

Valutatrøbbel for eksportører

Også i Sør-Korea er det lavere aktivitet i industrien. Innkjøpssjefsindeksen falt til 48,8 i april måned. Dette er den laveste målingen siden oktober i fjor.

Eksportstatistikkene for april kom inn betydelig svakere enn forventet. Sørkoreanske myndigheter mener den svake japanske valutaen skaper problemer for eksportsektoren.

- Koreanske selskaper stor overfor større problemer i år enn i fjor. Tidligere var vi opptatt av valutaforholdet mellom dollar og japanske yen. Nå er vårt hovedfokus på koreanske won mot japanske yen, sier direktør i valutaavdelingen i finansdepartementet, Song In Chang, til Bloomberg News.

Den sørkoreanske valutaen er på det sterkeste nivået mot japanske yen og euro siden 2008. Eksporten har falt de fire siste månedene.

IMF frikjenner Kina

Kina har siden slutten av 1990-tallet blitt beskyldt for å holde valutaen bevisst svekket for å støtte opp rundt eksportindustrien.

Amerikanske politikere – støttet av rapporter fra blant annet Det internasjonale pengefondet (IMF) - har ment at yuanen har vært inntil 40 prosent svakere enn fundamentale forhold skulle tilsi.

Siden sommeren 2005 har valutaen styrket seg med over 30 prosent mot amerikanske dollar. De siste fem årene har kinesiske myndigheter tillatt større bevegelser i valutaen; før den tid fastholdt de på en fastkurspolitikk med minimale bevegelser i lange perioder.

IMF vil om kort tid legge frem en ny rapport. Ifølge Wall Street Journal (WSJ) konkluderer IMFs fagøkonomer for første på over ti år at valutaen har en riktig verdi.

- Dette vil fjerne argumentet fra amerikanske kritikere av den kinesiske valutapolitikken. USA har støttet seg i betydelig grad på hva som er blitt sett på som IMFs objektive vurdering, sier professor Eswar Prasad ved Cornell University til WSJ.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene er nervøse ved inngangen til mai etter svake innkjøpssjefsindekser fra Kina og Sør-Korea. Nøkkelindeksen ved Shanghai-indeksen falt med over en prosent da HSBC-målingen ble lagt frem mandag morgen, men har tatt seg opp igjen.

Et investeringsselskap som er kontrollert av Kinas største privateide konglomerat har overtatt det amerikanske forsikringsselskapet Ironshore for totalt 17 milliarder kroner. I fjor kjøpte Fosun det portugisiske forsikringsselskapet Caixa Seguros for en milliard euro.

Aksjemarkedene i Japan, Malaysia og Thailand holder stengt på mandag.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no